DAJU DECI KONTRACEPCIJU JER ZNAJU DA ĆE BITI SILOVANA: Užasan trend na migrantskoj ruti u Africi
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Zlostavljanje

DAJU DECI KONTRACEPCIJU JER ZNAJU DA ĆE BITI SILOVANA: Užasan trend na migrantskoj ruti u Africi

Planeta -

Krijumčari ljudima sve češće daju opasan koktel kontraceptivnih sredstava devojčicama izbeglicama zbog velike verovatnoće sa kojom se suočavaju na svom putovanju, odnosno silovanju.

Dat u velikim količinama ili devojčicama koje su premlade, hormon progesteron koji se koristi u injekcijama može da rezultira kasnijim poremećajima plodnosti i preuranjenom menopauzom, piše Independent.

Ali, to ne sprečava krijumčare ljudima da injekcije daju devojčicama već od 12 godina pa nadalje. One često putuju same, a injekcije se daju kako bi se sprečila trudnoća kao posledica silovanja. Seksualno nasilje se često javlja na migrantskoj trasi u severnim delovima Afrike, a počinitelji su vozači i razni posrednici, odnosno ljudi u čije ruke izbeglice stavljaju svoju sudbinu.

Većina njih dolazi iz haotičnih i ratom devastiranih zemalja, poput Nigerije, Južnog Sudana, Somalije i Eritreje. Trend davanja kontraceptivnih sredstava uočile su evropske humanitarne organizacije

"One znaju da će ih verovatno silovati na ruti koju će proći, pa zbog toga pristaju na injekcije", izjavila je ginekolog Helen Rodriguez. Istakla je da većina devojčica nije svesta užasnih dugoročnih posledica tih kontraceptivnih sredstava. Čak petina devojčica koje je ona pregledala iz subsaharskih delova Afrike su zbog injekcija izgubile menstruaciju.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track