(VIDEO,FOTO) ONE SU PONOS RUSKE AVIJACIJE: Prve žene koje su branile nebo iznad Rusije!
Foto: Printscreen Youtube

Pilotkinje

(VIDEO,FOTO) ONE SU PONOS RUSKE AVIJACIJE: Prve žene koje su branile nebo iznad Rusije!

Planeta -

Oko 800.000 žena je služilo u sovjetskoj vojsci tokom Drugog svetskog rata.

A skoro 200.000 su bile nagrađenje, dok je njih 89 dobilo odlikovanje za herojstvo u Sovjetskom savezu, što je bilo najveće priznanje SSSR-a. Služile su kao snajperisti, piloti, mitraljesci, članovi rezervne posade i partizana, ali i u mnogim drugim pomoćnim ulogama.

Irina Feodorovna Sebrova

Diplomirala je u Moskovskom aeroklubu 1938. i počela da trenira u vojnom vazduhoplovstvu 2 godine kasnije.Ona je završila vojne studije vazduhoplovstva nakon ulaska u Crvenu armiji u oktobru 1941. godine, a 1942. je unapređena u 588. puk za noćno bombardovanje, koji je postao poznat pod imenom "Noćne veštice". Sebrova je učestvovala u 1.008 bombaških misija protiv nacista i njihovih saveznika. Sebrova je dobila herojsko odlikovanje Sovjetskog Saveza i to Zlatnu zvezdu i Orden Lenjina, 23. februara 1945. godine.

Lidija Litvjak

Lidija Aleksandrovna Litvjak borila se kao borbeni pilot u sovjetskom vazduhoplovstvu tokom Drugog svetskog rata. Ona je bila prva žena-pilot koja je oborila neprijateljski avion i izvojevala najmanje 12 samostalnih pobeda i još četiri zajedničke u ukupno 66 borbenih misija za dve godine.Ona je bila prvi ženski pilot koja je dobila titulu borbenog asa i bila je rekorder u najvećem broju smaknutih neprijatelja što se žena tiče. Tokom bitke kod Kurska bila je oborena i ubijena u blizini Orela kada je napala formaciju nemačkih aviona.

Marina Mihajlovna Raskova

Raskovoj se pripisuje da je uz pomoć ličnih veza sa Staljinom, uspela da ga ubedi da formira tri borbena ženska puka. Nakon što je Raskova održala govor 8. septembra 1941. godine u kom je pozvala da se dozvoli borba ženskim pilotima, Staljin je naredio formiranje vazduhoplovne Grupe 122, prve koje je imala sve žene. Ne samo da su žene bile piloti, već i pomoćno osoblje i inženjeri. Raskova je poginula 4. januara 1943. godine, kada se njen avion srušio dok je pokušavala da prinudno sleti na obalu reke Volge, dok je vodila još dva PE-2s na prvi operativni aerodrom kod Staljingrada. Cela posada je poginula u sudaru, a posle rata je bila prva koja je dobila i prvu državnu sahranu uz počasti.

Natalija Krasova Meklin

Imala je samo devetnaest kada se pridružila Noćnim vešticama, a ranije je bila članica škole za voženje jedrilica u Kijevu. Do kraja rata Meklinova je letela u čak 980 borbenih misija.

(Warhistoryonline)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track