MOSKVA ODGOVARA NA OPTUŽBE PENTAGONA: Nije bilo incidenata sa američkim razaračem u Crnom moru!
Foto: Reuters 12 Okt 2016

Nije bilo susreta

MOSKVA ODGOVARA NA OPTUŽBE PENTAGONA: Nije bilo incidenata sa američkim razaračem u Crnom moru!

Planeta -

Nakon što je Pentagon optužio Moskvu za "nebezbedno i neprofesionalno" pilotiranje u blizini američkog razarača "Porter" u Crnom moru, rusko Ministarstvo odbrane negiralo je da je došlo do bilo kakvih "neobičnih incidenata ili susreta" sa američkim ratnim brodom.

"Nije bilo nikakvih incidenata u vezi sa nadletanjem ruske vojne letilice u blizini razarača Porter u Crnom moru 10. februara. Svi naši letovi izvedeni su i izvode se iznad neutralnih voda Crnog mora, u skladu sa međunarodnim zakonima i bezbednosnim pravilima", naveo je u utorak u saopštenju predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je, istovremeno, rekao da je bio iznenađen kada je čuo da je američka vojska bila "zapanjena da vidi ruske bombardere tako blizu ruskih granica".

"Ako je američki razarač, kao što zvaničnici Pentagona tvrde, izveo regularnu patrolu u blizini Rusije, na desetine hiljada kilometara od svojih obala, čudno je biti iznenađen ništa manje regulalnim letovima našeg aviona nad Crnim morem", rekao je Konašenkov.

Portparol američke komande za Evropu Deni Hernandez prethodno je u u utorak rekao da su se u tri navrata ruski vojni avioni približili razaraču 10. februara.U jedan od incidenata, kako je istakao, bila su uključena dva bombardera Su-24, u drugom je takode ucestvovao Su-24, dok je u trecem ucestvovao podmornički avion IL-38.

Pentagon tvrdi da su se incidenti dogodili poslednjeg dana pomorskih vežbi NATO "Morski štit 2017" u Crnom moru, koje su održane od 1. do 10. februara u blizini Konstante u Rumuniji.

Vežbe na Crnom moru su samo jedne od niza akcija koje je NATO sproveo nedaleko od ruskih granica.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Nimic vs Kuznjecov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track