Masovno krštenje slonova u Šri Lanki
Foto: KURIR

Masovno krštenje slonova u Šri Lanki

Planeta -
13 slonova rođenih prošle godine i dva koja su na svet došla 2010. dobilo je ime koje je izabrano među nekoliko hiljada imena koja su predložili posetioci sirotišta Pinavala

KOLOMBO - Jedno sirotište za slonove u Šri Lanki organizovalo je masovno krštenje za 15 svojih "štićenika" rođenih u zarobljeništvu.

Kako prenosi agencija AFP, 13 slonova rođenih prošle godine i dva koja su na svet došla 2010. dobilo je ime koje je izabrano među nekoliko hiljada imena koja su predložili posetioci sirotišta Pinavala.

Direktor sirotišta Nihal Senaratne izjavio je da je to bila najveća svečanost koja je održana u tom centru od njegovog otvaranja 1975. On je naveo da im je u smišljanju imena pomogao astrolog koji je napravio horoskopsku kartu svakog slona, te je na osnovu nje odredio prva "srećna" slova svih imena.

Posetioci su, nakon toga, imali slobodu da daju svoje sugestije.

Dva slona su, na predlog stranih posetilaca, nazvana su Trinki i Elvina, dok su ostali dobili tradicionalnija, sinhaleška imena poput Mangala (svečan), Singiti (mali) i Ahinsa (nevin).

Sirotište za slonove, polje kokosa udaljeno oko 80 kilometara od Kolomba, predstavlja važnu turističku atrakciju, a na današkoj svečanosti prisustvovao je veliki broj posetilaca.

Bebe slonovi se obično hrane pred publikom, a čitavo stado se svaki dan u određeno vreme vodi na kupanje u obližnjoj reci što je ritual koji redovno privlači puno znatiželjnika.

Sirotište je azil za 83 slona, od kojih je najveći deo bio napušten ili odvojen od stada.

Slonovi se u Šri Lanki smatraju svetim životinjama, a nekoliko slonova rođenih u Pinavali poklonjeno je budističkim hramovima koji ih uparađenje izvode za vreme svetkovina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track