Irankama zabranjeno gledanje fudbala s muškarcima

Šerijat

Irankama zabranjeno gledanje fudbala s muškarcima

Planeta -
Kao opravdanje ovog poteza je to da se muškarci, dok gledaju fudbal, uzbude i ponekad izgovore vulgarne psovke ili prljave viceve

TEHERAN - Ženama u Iranu zabranjeno je da na javnim mestima gledaju prenose fudbalskih utakmica na Evropskom prvenstvu 2012. zbog "neprikladnog" okruženja u kojem muškarci mogu da postanu grubi, izjavio je danas zvaničnik policije.

"Neprikladna je situacija u kojoj žene i muškarci gledaju zajedno fudbal u bioskopskim salama", rekao je Bahman Kargar, zamenik komandira iranske policije zadužen za socijalna pitanja, prenela je iranska agencija ISNA.

Opravdavajući ovaj potez, Kargar je objasnio da se "muškarci, dok gledaju fudbal, uzbude i ponekad izgovore vulgarne psovke ili prljave viceve", rekao je policijski zvaničnik.

"Žensko dostojanstvo ne trpi da one gledaju fudbal s muškarcima.

Žene bi trebalo da zahvale policiji" za ovu zabranu, smatra taj predstavnik iranskih vlasti.

U Iranu, gde je fudbal veoma popularan, državna televizija prenosi utakmice Evropskog prvenstva, kojem su ove godine domaćini Poljska i Ukrajina.

Te utakmice prenose se i u bioskopskim salama, u kojima su porodice i parovi često gledali fudbalske utakmice igrane na Svetskom prvenstvu 2010. i Azijskom kupu 2011. godine.

Mnogi u najkonzervativnijim i verskim krugovima vlasti u Teheranu smatraju da zajedničke aktivnosti muškaraca i žena u javnosti kvare moral.

Iranke tako mogu da se kupaju jedino u bazenima i na plažama za žene i da borave u posebnim parkovima gde muškarci nemaju pristup, mogu da se voze samo u zadnjem delu javnih autobusa i jedino u taksiju sa ženama vozačima.

Sve škole i univerziteti imaju posebna muška i ženska odeljenja, navodi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja