AMERIKANCI TVRDE DA IMAJU ZVER: Dizajnirali smo najbolji borbeni avion na svetu!
Foto: Printscreen Fokus.ba

mačeta sa propelerom

AMERIKANCI TVRDE DA IMAJU ZVER: Dizajnirali smo najbolji borbeni avion na svetu!

Planeta -

Američka avijacija razvila je novi koncept lakog borbenog aviona "Mačeta".

Najveća razlika u odnosu na prethodnike i konkurenciju je u materijalu od kog se izrađuje i što će imati propeler. Amerikanci tvrde da će "Mačeta" biti najbolji laki borbeni avion na svetu.

Novi avion trebalo bi da zameni čuveni "A-10" , takozvane "leteće mašinke" ili "bradavičaste svinje", avion koji se proslavio posle akcije "Pustinjska oluja". Međutim, zbog sve boljih PVO sistema, A-10 postaje ranjiv, a uz to i izuzetno skup i neisplativ za operacije. Sat letenja koštao je Pentagon 10.000 dolara.

"Mačeta" je novi, bolji naslednik čiji je koncept nastao u Minesoti. Oklop aviona biće od novog materijala, tzv. metalne pene. Ona omogućava da avion bude lakši i jači, i ujedno će lakše zaustavljati metke. Ono što će još razlikovati novi avion od konkurencije jeste to što će imati veliki propeler. Biće dizajniran kao avion sa jednim motorom i jednim sedištem, a od oružja će imati kao i prethodnik: GAU-8 top, prenosi "Dejli mejl".

Proizvodnja "Mačete" još nije počela, ceo projekat je i dalje u fazi razvoja, ali prema tvrdnjama zvaničnika Američkih vazdušnih snaga (US Air Force) ubrzo će doći do realizacije.

"Mačeta je ogroman projekat. Jedva čekamo da počne njegova realizacija", izjavio je Kris Beskar, direktor kompanije "Stavati" koja je dizajnirala avion. Profesorka mehanike i avioinženjerstva sa Univerziteta Severne Karoline Afsaneh Rabiei imala je zadatak proizvodnju materijala koji je lagan poput aluminijuma, a jači od čelika. Posle dužeg istraživanja to joj je i pošlo za rukom.

Razvijen je materijal, koji izgledom podseća na sunđer ili penu. Fascinantan je podatak da ova pena absorbuje sedam do devet puta više energije od sličnih materijala, koji su uz to nekoliko puta teži od nje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track