KRADU LEKOVE U VOJNIM BOLNICAMA SAD: Veterani nemaju čime da se leče
Foto: Profimedia

Sramotna praksa

KRADU LEKOVE U VOJNIM BOLNICAMA SAD: Veterani nemaju čime da se leče

Planeta -

Američke federalne vlasti su pojačale istragu medicinskih centara Ministarstva za pitanja veterana zbog porasta krađa opijata, nestalih recepata i neovlašćene upotrebe lekova među zaposlenim u tim centrima od 2009. godine.

Prema podacima državnih agencija do kojih je došao Asošijeted pres (AP) doktori, medicinske sestre i apotekari u federalnim bolnicama, od kojih je većina u sistemu Ministarstva za veterane, iznose kontrolisane supstance kako bi ih sami koristili ili prodavali na ulici, a dešava se i da lekovi namenjeni pacijentima jednostavno nestaju.Situaciju otežava situaciju što su mnoge bolnice iz sistema Ministarstva za veterane bile veoma opuštene u praćenju zaliha lekova.

Kongresni revizori su rekli da su tokom vanrednih provera otkrili da su četiri bolnice za ratne invalide preskakale mesečni popis lekova ili druge predviđene procedure, što po njihovom mišljenju signalizira da problemi postoje u celoj mreži medicinskih ustanova Ministarstva veterana, koju čine oko 160 medicinskih centra i 1.000 klinika.

Prijavljeni slučajevi gubitka ili krađe lekova u federalnim bolnicama, u koje spadaju ustanove Ministarstva veterana, sedam bolnica u zatvorima i oko 20 bolnica koje brinu o indijanskom stanovništvu, skočili su sa 272 u 2009, na 2.926 u 2015. godini.

Trenutno se vodi oko 100 istraga vezanih za nestanak ili krađu lekova, a prošlog meseca su za planiranu krađu lekova u Arkanzasu optužene tri osobe zaposlene u Ministarstva veterana.

Farmaceutski tehničar je u bolnici u Litl Roku, iskoristio svoj položaj povezan s Ministarstvom veterana kako bi pristupio veb portalu distributera lekova i naručio i prosledio preko 7.000 pilula oksikodona i drugih lekova, koji Ministarstvo za pitanja veterana koštaju oko 77.000, dok im je ulična vrednost 160.000 dolara.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Srpsko oružje na sajmu u Abu Dabiju!

(Beta AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track