(VIDEO) NEUSRAŠIVI ORLOVI ZA BEZBEDNIJU PLANETU: Dresiraju ih za uništavanje terorističkih dronova!
Foto: Printscreen/Washington Post

Rođeni u svetu mašina

(VIDEO) NEUSRAŠIVI ORLOVI ZA BEZBEDNIJU PLANETU: Dresiraju ih za uništavanje terorističkih dronova!

Planeta -

Pod francuskim vojnim nadzorom, četiri zlatna orla rođena u svetu mašina i terora uzgajaju se sa ciljem uništavanja terorističkih dronova.

Suri orlovi - Dartanjan, Atos, Portos i Aramis - su odmah nakon rođenja po travi krenuli u jurnjavu za dronovima na kojima se nalazila njihova nagrada - meso.

Snimak prikazuje ovu pticu grabljivicu kako preleće oko 200 metara za 20-ak sekundi, a onda zgrabi dron u vazduhu i sruči se na zemlju kako bi mirno pokupila zasluženo parče mesa.

"Orlovi veoma dobro napreduju", rekao je komandant francuskog vazduhoplovstva u programu prilagođenom drevnoj veštini sokolarstva i pretnji letelica bez posade.

Nekoliko nedelja ranije, na drugoj strani sveta, irački vojnici otvorili su vatru ka nebu pošto je mali dron na njih bacio bombu. Teroristi modifikuju uređaje koji mogu da se nađu u prodavnici igračaka u oružja i koriste ih za špijunažu kontrolisanu putem radio uređaja, navodi Asošiejted Pres.

Francuzi su ovim pitanjem počeli da se bave još na početku 2015. godine, kada je nepoznati dron preleteo predsedničku palatu i ograničeno vojno područje, prenosi agencija Frans Pres.

Iako niko nije bio povređen, teroristički napadi koji su se desili kasnije te godine, uključujući i novembarski masakr u Parizu, inspirisali su vojne zvaničnike da razmišljaju o kreativnoj prevenciji.

FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

Želeli su da pronađu način kako da se bez pucnjave reše dronova - potencijalne iznenadne katastrofe u naseljenom prostoru.

Rešenje je otkriveno u eksperimentu holandske policije, koja je prošle godine iskoristila obučenog orla kako bi u vazduhu "očerupala" dron "DJI Phantom", prenosi Vašington Post.

Upravo iz tog razloga, četiri jaja "su postavljena na vrh dronova, što je orlove, nakon izleganja, zadržalo na toj lokaciji tokom perioda rane ishrane", naveo je Rojters u novembru.

FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

Orlovi, koji su imena dobili po karakterima iz "Tri musketara", sposobnost presretanja dronova pokazali su već u novembru i vojska je navodno već "naručila" drugo leglo.

U međuvremenu, Dartanjan će sa svojim rođacima biti opremljen visokom tehnologijom kako bi nastavio rat protiv ovih opasnih mašina.

Pogledajte!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila epizoda 01

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track