SKANDALOZNA GREŠKA: Bombaša samoubicu pustili iz Gvantanama i još mu platili da ćuti o svemu
Foto: Printscreen

Propust

SKANDALOZNA GREŠKA: Bombaša samoubicu pustili iz Gvantanama i još mu platili da ćuti o svemu

Planeta -

Bombaš samoubica Abu Zakarija al Britani, koji je aktivirao automobil-bombu ispred iračke vojne baze jugozapadno od Mosula, pre 12 godina je dobio 1,25 miliona dolara nadoknade jer je "greškom" bio pritvoren u zatvoru Gvantanamo.

Al Britani, rođen kao Ronald Fidler, bivši je zatvorenik u Gvantanamu a pušten je iz zatvora 2004. godine, nakon što je pre toga zarobljen u Pakistanu 2002. godine.

Njemu je, navodno, britanska vlada platila oko 1,2 miliona dolara kako bi ćutao o ulozi Velike Britanije u mučenju i zlostavljanju u zatvoru.

On je otišao u Siriju 2014. godine, deset godina nakon što je pušten iz zloglasnog zatvora, a poginuo je u ponedeljak.Artur Snel, bivši šef kontroverzne inicijative za borbu protiv terorizma u Velikoj Britaniji, izjavio je za BBC da je put al-Britanija trebalo da bude predviđen.

"Očigledno je da vlasti, a deo odgovornosti imam i ja, nismo bili svesni šta je Fidler bio u stanju da uradi", rekao je Snel.

"Nemoguće je reći šta se dešavalo u tom periodu od 10 godina, ali ono što je vrlo jasno je da postoji problem i da se nismo adekvatno bavili sa njim. Nije bilo nikakve misterije o tom čoveku, on je bio neko poznat vlastima", rekao je Snel

Lord Karlil, bivši pravni recenzent zakona o terorizmu, izjavio je za BBC da Fidlera nikada nije trebalo isplatiti."Apsolutno nije bilo potrebe da mu se da ni peni, jer je očigledno bio terorista i bio je potencijalno opasan terorista", rekao je Karlil.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track