(VIDEO) MISTERIOZNU RADIJACIJU U EVROPI ISPITUJU I AMERIKANCI? Poslali avion poznatiji kao Njuškalo
Foto: Printscreen Youtube, Tweet

Svi su u strahu

(VIDEO) MISTERIOZNU RADIJACIJU U EVROPI ISPITUJU I AMERIKANCI? Poslali avion poznatiji kao Njuškalo

Planeta -

Američki vojni avion WC-135W "Konstant Feniks", specijalizovan za otkrivanje nuklearnih eksplozija iz vazduha i praćenje nivoa radijacije, sleteo je u vazdušnu bazu Surej u Velikoj Britaniji, potvrdio je portparol Britanskog vojnog avio-saobraćaja.

WC-135 može detektovati nuklearnu eksploziju iz vazduha, te je u prošlosti korišćen za praćenje nivoa radioaktivnosti nakon nuklearnih incidenata kao što je bio onaj u Černobilju 1986. godine.

Portparol američkih vazdušnih snaga odbacio je tvrdnje da je avion poslat zbog misterioznog povišenja nivoa radijacije širom Evrope u proteklim mesecima. Tvrdi kako je njegov dolazak u Evropu ranije planiran te da on rutinski izvodi misije širom sveta.

Radioaktivni jod-131 pronađen je u Norveškoj početkom godine i nakon toga je, u malim količinama, detektovan širom Europe.

Jod-131 se najčešće povezuje s atomskim bombama, ali se koristi i za lečenje raka i drugih bolesti. Budući da je pronađen bez drugih stvari i verovatno je izolovan, veća verovatnoća od nuklearnog testa je da je "iscureo" iz neke farmaceutske kompanije.

Avion WC-135, koji ima nadimak "Njuškalo", ima posadu od 33 člana, no obično je u njemu manje ljudi zbog smanjenja rizika od izlaganja radioaktivnim materijalima.

(vecernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track