(VIDEO) ČEKAJU SAMO KOMANDU ZA NAPAD: Ukrajina nagomilala 150.000  vojnika granicama Donbasa!
Foto: AP

Spremili stravično krvoproliće

(VIDEO) ČEKAJU SAMO KOMANDU ZA NAPAD: Ukrajina nagomilala 150.000 vojnika granicama Donbasa!

Planeta -

Ukrajinska armija je čak 932 puta u poslednja 24 časa otvarala vatru po teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike, izjavio je zamenik komandanta snaga DNR Eduard Basurin.

"Četiri napada izvršena su teškom artiljerijom, 225 minobacačima raznog kalibra (62 mine kalibra 120 mm), 77 iz BMP (borbenih vozila pešadije), a 626 napada iz protivavionskih topova, bacača granata i manjih oružja", precizirao je Basurin.

Na meti su Petrovka oblast i aerodrom u Donjecku, kao i naselja Širokaja Balka, MIhajlovka, Spartak, Jasinovataja, Jakovljevka, Krutaja Balka, Aleksadrovka, Dokučajevsk, Kominternovo, Sahanka, Lenjinskoje, Oktjabr.

Ukrajinski diverzanti takođe su osvojili stanicu za filtriranje pijaće vode za Donjeck, dodao je on.

Basurin je obavestio novinare da su ukrajinske vlasti u okolinu okupiranog Očerjetina prebacile grupu instruktora NATO, čiji će zadatak biti da obučavaju ukrajinske komandose i pripadnike izviđačko-diverzantskih jedinica.

Oleg Carjov, nekadašnji poslanik u ukrajinskom parlamentu, danas predsednik parlamenta Novorusije (savez samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska), kaže da je u stalnom kontaktu s ukrajinskim političarima na različitim nivoima - poslanicima, političkim i vojnim zvaničnicima - i da Ukrajina već sve spremila za opšti napad na Donbas.

"Danas je sve spremno za napad. Samo se čeka komanda. Da li će pasti naređenje - niko ne zna šta će uslediti. Na granici s Donbasom je nagomilano 150.000 vojnika. Neću kriti - to je pet do osam puta više nego što imaju snage samoodbrane (Donbasa). Osim toga, te snage mogu da se usmere na linije udara. Dakle, ne da napadnu po celoj liniji fronta, nego da se koncentrišu na nekoliko linija udara. U suštini, da ulete kao klin između Donjecka i Luganska. I imali bi ogromnu prednost, 100, 200 ili 300 vojnika po jednom borcu samoodbrane", upozorava Carjov dodajući da je situacija teška.

"Ne sumnjam da će se na mestima ukrajinskih proboja, ako do njih dođe, stvoriti kotlovi. Zatim će izginuti ogroman broj ukrajinskih vojnika, ali i branilaca Donbasa i civila... Mogla bi da usledi kontraofanziva Donbasa. U svakom slučaju, nastradaće mnogo ljudi. Koliko razumem, rukovodstvo Rusije čini sve što može da spreči tragediju i šalje signale Petru Porošenku da ne izdaje naredbu za napad. U toj funkciji je i priznavanje važenja pasoša i drugih dokumenata DNR i LNR na teritoriji Ruske Federacije“, kaže Carjov. On dodaje da Rusija neće pustiti da stanovništvo Donbasa izgine.

(Life.ru/News Front/EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track