(FOTO) JEZIVA PISMA IZ MOSULA: Kako su uzorni mladići postali samoubice Islamske države
Foto: Rojters

Dramatično

(FOTO) JEZIVA PISMA IZ MOSULA: Kako su uzorni mladići postali samoubice Islamske države

Planeta -

Porodica jednog mladića iz zapadnog Mosula nije dobila jezivo pismo iz Islamske države.

U njemu Ala Abdal Akedi, 16-togodišnji učenik piše svoje poslednje reči pre nego što će u ime Islamske države otići u samoubilačku akciju. “Oprostite mi. Nemojte bitii žalosni i nemojte nositi crninu zamnom. Niste me oženili i sada su po božijoj volji biću oženjen sa 42 device u raju” napisao je Akedi u pismu koje je pronađeno u napuštemnom trening-centru u kom su obučavani regruti islamista.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Akedi je imao svega 16 godina kada se pre dve i po godine pridružio islamistima i bio jedan od nekoliko desetina mladića koji su uradili isto. Pismo nije stiglo roditeljima jer je su iračke snage osvojile ovaj trening cenar. U njemu su pronađeni i registar u kom su imena 50 regruta od kojih je najstariji imao 20 godina. Agencija Rojters je tragom pisama razgovarala sa najbližom rodbinom mladih islamista i otkrila da su svi otišli u rat zbog pobune.

Foto: Reutters
Foto: Reutters

Sam trening centar se sastojao od tri vile u Mosulu između kojih su probijeni zidovi radi lakše komunkacije. Na nižim spratovima su stajali posteri ID, kao i testovi o ratovanju i Kuranu. U jednoj sobi su bile mete za vežbanje streljaštva, a u drugoj mala klinika. Na višim spratovima je moglo da spava do 100 ljudi, a na zidovima su se nalazila pravila ponašanja u kojima je najbitnija higijena.

Najviše regtuta je bilo iz Iraka, ali i SAD, Irana, Maroka i Indije. Akedi je pristupio 1. decembra 2014., nekoliko meseci pošto su islamisti osvojili Mosul. Otac je znao za njegovu odluku ali se bojao da mu protivreči. Poslednji put kada je bio kući, rekao je ocu o predstojećem samoubilačkom napadu na rafineriju u Baiđiju. Nekoliko meseci kasnije otac je obavešten da mu je sin uspeo u napadu.

Slika drugog samoubice bombaša Atir Alija, pokazuje golobradog mladića koji je do pristupanja džihadistima bio odličan student i voleo da pliva i peca. Otac je bio užasnut kada je 2015. saznao da mu se sin priključio islamistima na drugom kraju grada. Kada je došao po sina, oni su u zapretili zatvorom. Tri meseca kasnije dostavili su mu papir na kome je pisalo da mu je sin mrtav, i da je umro kao heroj. Porodica tvrdi da su mu isprali mozak.

Šit Omar je bio takođe star 15-16 godina kada je priključio Islamskoj državi. Pored njegovog imena stoji “postao je mučenik”. Rođak Šašal Jumis je potvrdio da je tačno. Kaže da je momak bio nesiguran i da se takav priključio islamistima. Oni su to iskoristili i sada je mrtav.

(Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track