(FOTO,VIDEO) ONE SU VLADALE SVETOM: Žene koje su ostavile najveći uticaj na istoriju čovečanstva
Foto: Printscreen Twitter

Uticajne i moćne

(FOTO,VIDEO) ONE SU VLADALE SVETOM: Žene koje su ostavile najveći uticaj na istoriju čovečanstva

Planeta -

Uprkos tome što žene tokom istorije, uglavnom, nisu imale puno mogućnosti da utiču na razvoj sveta, neke od njih su uradile stvari koje su ostavile posledice čak i na današnju civilizaciju

Bilo da su vladale ili bile žene vladara, njihova moć je nesumnjivo bila velika i imala je ogroman uticaj. Evo nekih od najmoćnijih žena na svetu koje su ostavile dubok trag.

Kleopatra

Kleopatra je poslednja faraonka u drevnom Egiptu vrlo dobro poznata po svom odnosu sa Markom Antonijem, iako je bila udata za svoja dva brata i imala vezu sa Julijem Cezarom. Ona je trebalo da podeli svoju vladavinu sa braćom i ocem na različitim tačkama, ali je na kraju vladala sama.

Kleopatru se izdvajala od ostalih faraona zbog nekoliko razloga. Njeni preci su bili Grci i odlučili su da govore svojim jezikom, umesto egipatskog, ali je Kleopatra veoma dobro znala egipatski. Pored toga, ona je izabrala da izgleda i oblači se kao boginja Isis, koja je oličenje ženstvenosti i materinstva. Kao takva, Kleopatra je bila izuzetno moćna i popularan ženski vođa. Međutim, na kraju je odlučila da okonča svoj život. Legenda kaže da je ona dopustila kobri da je ujede, od čega je i umrla.

Kraljica Viktorija

Kraljica Viktorija bila je najduže vladajući britanski monarh u istoriji, pošto je bila na položaju 63 godine i sedam meseci. Njena vladavina trajala je od 1837. do 1901. godine, u periodu koji je postao poznat kao viktorijansko doba. To je bilo vreme neverovatne revolucije i rasta Britanije u pogledu vlasti, privrede, industrijskog razvoja, naučnih otkrića i mnogo toga drugog.

Moć i uticaj koji je kraljica Viktorija imala nad ostatkom sveta je neverovatan. Britanska imperija prostirala se od Kanade do Australije - pa čak i šire. To je bila najveće, najsnažnije carstvo na svetu, a kraljica Viktorija je vladala stotinama miliona ljudi. Jasno je da ona ne samo veoma dugo bila kraljica, već i da je bila izuzetno moćna i uticajna u oblikovanju sveta koji danas poznajemo.

Eleonora Ruzvelt

Elenora Ruzvelt je supruga bivšeg predsednika SAD Frenklina D. Ruzvelta, kao i žena koja je imala najduži "staž" prve dame. Dok je njen muž bio umešan u politiku, ona je igrala veoma aktivnu ulogu u političkom svetu, kao što je bilo nečuveno za supruge predsednika. Ona je govorila u njegovo ime, a bilo je i nekoliko slučajeva kada je javno rekla da se ne slaže sa njegovom politikom.

Nakon njegove smrti, Eleonora Ruzvelt je nastavila da pravi veoma impresivnu karijeru za sebe. Bila je veoma uključena u aktivnosti Ujedinjenih nacija, kao američki delegat i predsedavajući Komisije UN za ljudska prava. Ona je bila umešana u uvođenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima - dokument koji nije bio samo uticajan na ljude u to vreme, već i dalje oblikuje život svake osobe širom sveta.

Kraljica Elizabeta I

Kraljica Elizabeta I bila je ćerka kralja Henrija VIII i Ane Bolen. Ona je bila poslednja iz monarhije Tudor, koja je vladala između 1558. i 1603. godine. Njena dva prethodnika su bili kralj Edvard VI i kraljica Meri I, koji su joj polubraća i sestre s obzirom da su deca kralja Henrija VIII. Kraljica Elizabeta se nikada nije udavala ili imala dece. Ustvari, opšte je poznato da je bila devica. Jedan od njenih nadimaka je "Kraljica devica".

S obzirom da nije bila udata i nije imala nikakve političke veze sa bilo kojim drugim zemljama, kraljica Elizabeta I bila je nezavisna žena koja mogala da sama donosi odluke i vodi zemlju u svom pravcu. Ustvari, njen prvi potez kao kraljice je da prevela državu da bude protestantska. Ona je vladala u vreme kada je Britanija bila veoma značajna i kada su se desile veoma važni istorijski događaji. Bila je vladar u vreme kada je Britanija porazila špansku Armadu, i kada je Vilijem Šekspir pisao svoja "zloglasna dela". Činjenica da je ova žena tada imala veliki uticaj na svet.

Eleonora od Akvitanije

Eleonora od Akvitanije je bila jedna od najbogatijih, najmoćnijih, najuticajnijih i najviše kvalifikovanih žena u Evropi tokom svog života u 12. veku. Kao tinejdžerka je postala vojvotkinja, i udala se za francuskog kralja Luja VII. Bili su u braku već petnaest godina, a samo nekoliko nedelja nakon što je poništen njihov brak, udala se za svog drugog muža Henrija II, koji je kasnije postao engleski kralj.

Ona je imala desetoro dece, od kojih su troje takođe postali kraljevi. Jedno od njene dece je Ričard I - inače poznat kao kralj Ričard lavlje srce. Ova žena je imala ogroman uticaj nad svojim vladajućim sinova, pa tako i na Evropu u svoje vreme. Ovo je bila posebno impresivna, s obzirom da u srednjem veku žene nisu generalno imale značajnu ulogu i moć.

(themost10)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track