OVAJ BEZOBRAZLUK SE VIŠE NEĆE TOLERISATI: Sud odlučio, prema Brejviku se NE postupa nehumano!
Foto: AP

Zahtev odbijen

OVAJ BEZOBRAZLUK SE VIŠE NEĆE TOLERISATI: Sud odlučio, prema Brejviku se NE postupa nehumano!

Planeta -

Prema norveškom masovnom ubici Andersu Brejviku ne postupa se nehumano jer je držan u izolaciji u zatvoru, presudio je danas norveški Apelacioni sud.

Brejvik nije, niti je bio podvrgavan torturi niti je prema njemu nehumano postupano, navedeno je u odluci suda, preneo je AFP.

Brejvik (37), koji je osuđen za masovno ubistvo i terorizam 2012. godine na 21. godinu zatvora, žalio se na uslove u zatvoru i to što boravi u samici.

Okružni sud u Oslu je u aprilu prošle godine presudio u njegovu korist navodeći da je norveška država kriva za "nehumani i ponižavajući" tretman Brejvika, podseća AFP.

Šestodnevni postupak po žalbi Brejvika da su mu prekršena ljudska prava završen je sredinom januara. Od kako je uhapšen, Brejvik je držan odvojeno od drugih zatvorenika, a njegovi advokati tvrdili su da to šteti njegovom mentalnom zdravlju.

Njegov advokat Ostin Storvik rekao je da je reč o "osobi koja sedi sama u malom zatvoru unutar zatvora od 2012. godine". On je ocenio da ne pomaže što Brejvika jednom nedeljno poseti osoba koju je odredio zatvor, jer je to plaćen posao.

FOTO: Rojters
FOTO: Rojters

Brejvik je rekao da mu je samica nanela štetu i učinila da bude još radikalniji u svojim neonacističkim verovanjima.

Predstavnik države je kazao da napori da se pronađe osoba koja će ga posećivati pokazuju da se "vlast potrudila da popravi situaciju".

Ukoliko država izgubi ovaj postupak, Brejvikov režim zatvora će morati da bude revidiran, na šta bi vlada mogla da se žali Vrhovnom sudu Norveške.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track