ONI SU IDEALAN PRIMER ZDRAVE SREDINE: Švedski sistem reciklaže toliko napredan da država UVOZI OTPAD
Foto: Profimedia

Neverovatno

ONI SU IDEALAN PRIMER ZDRAVE SREDINE: Švedski sistem reciklaže toliko napredan da država UVOZI OTPAD

Planeta -

Švedska je toliko napredna u recikliranju da već nekoliko godina uvozi smeće iz drugih država kako bi održala rad pogona za reciklažu, prenosi Independent.

Manje od 1 posto otpada iz švedskih domaćinstava je poslato na reciklažu prošle i svake godine od 2011.Mnoge države šalju svoj otpad na reciklažu u Švedsku zbog toliko naprednog sistema i kulture brige za okolinu.

Švedska je jedna od prvih država koje su 1991. uvele visok porez na fosilna goriva i sada dobija skoro polovinu ukupne električne energije iz obnovljivih izvora. Energija iz pogona koristi se za grejanje, dok u južnoj Evropi "odlazi kroz dimnjake".

"Šveđani jako vole da provode vreme u prirodi i svesni su toga šta bi trebalo da činimo u vezi s problemima očuvanja okoline. Dugo smo radili na obrazovanju ljudi o potrebi za recikliranjem i ponovnom upotrebom", rekla je direktorka komunikacija švedske Organizacije za upravljanje otpadom Ana-Karin Gripval.

"Glavni razlog zašto imamo ovako razvijenu nacionalnu mrežu za reciklažu je da možemo koristiti energiju pogona za grejanje. U južnoj Evropi energija pogona se ne koristi, već samo odlazi kroz dimnjak. Mi je ovde koristimo kao zamenu za fosilna goriva", dodala je Gripval.

I ostale države trebaju da se ugledaju na Švedsku. Takođe je izjavila da država pokušava da zaustavi slanje otpada na reciklažu podstičući najpre popravke i ponovnu upotrebu. Uvoz otpada iz drugih država opisala je kao samo trenutno rešenje.

"U državama EU postoje zabrane za odlaganje otpada pa ga šalju nama kako ne bi plaćali kazne. Trebale bi i hoće izgraditi vlastite pogone i tako smanjiti količine sopstvenog otpada kao što mi činimo u Švedskoj".

(Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track