(VIDEO) ČOVEK KOJI JE SPASAO KENEDIJA: Živeo je 97 godina i evo kako je skončao...
Foto: Printscreen Twitter

Ratna priča

(VIDEO) ČOVEK KOJI JE SPASAO KENEDIJA: Živeo je 97 godina i evo kako je skončao...

Planeta -

Vilijam "Bad" Liebenov bio je oficir mornarice u Drugom svetskom ratu. On je vodio svoj ratni brod na japanskoj teritoriji kako bi spasao budućeg američkog predsednika, Džona Kenedija i njegovu ekipu, kada je Kenedijev brod potopio japanski razarač.

Liebenov je rođen u Frederiksburgu u Virdžiniji. On je tek bio diplomirao kada su Japanci napali Perl Harbor 1941. godine. Odmah se dobrovoljno pridružio mornarici.

Godine 1943. Liebenov i Kenedi su bili kapetani patrolnih torpednih brodova u Južnom Pacifiku. Kada je potopljen Kenedijev brod, on je doplivao sa deset preživelih članova posade na jedno malo ostrvo. Kenedi je napisao poruku na jednom kokosu, koju su dva starosedeoca Solomonskih ostrva donela do američke baze.

Liebenov se odmah ukrcao na svoj brod u japanskoj teritoriji i krenuo da pronađe preživele.

"To je bio samo jedan do zadataka, zaista", ispričao je kasnije Liebenov u intervjuu 2015. godine.Kenedi je pozvao Liebenova i njegovu porodicu na svoju ceremoniju 18 godina kasnije.

Godinu dana posle spasavanja Kenedija, Liebenov je bio komandant PT-199 tokom Dana D invazije na Francusku. Njihov posao je bio da spasu ljude čiji brodovi su potopljeni od strane nacista. Spasli su oko 60 članova posade jednog razarača SAD-a, objavio je Čikago tribjun.

Nakon rata, Liebenov je radio kao hemičar za "Šekspir i Ohajo želenici". Povukao se posle 30 godina. Živeo je sa suprugom, ćerkom i sinom. Doživeo je 97 godinu i umro je ove godine od teškog oboljenja pluća.

(Warhistoryonline)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track