TURSKI MINISTAR BESAN JER MU NEMCI NE DAJU DA MITINGUJE: Otkazao sastanak sa kolegom u Berlinu
Foto: Reuters

Diplomatski skandal

TURSKI MINISTAR BESAN JER MU NEMCI NE DAJU DA MITINGUJE: Otkazao sastanak sa kolegom u Berlinu

Planeta -

Ministar pravosuđa Turske Bekir Bozdag otkazao je danas sastanak sa nemačkim kolegom Hajkom Masom u Berlinu i vraća se u Tursku, nakon što su mu vlasti grada Gagenau zabranile održavanje mitinga na kojem je on planirao da se obrati pristalicama turskog predsednika, prenosi Rojters.

Bozdag je na turskoj televiziji izjavio da su mu vlasti grada Gagenau najpre dozvolile, a potom povuke dozvolu da se obrati pristalicama turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, sa obrazloženjem da je taj grad previše mali za takvo okupljanje.

Rojters javlja da je on to otkazivanje mitinga nazvao "neprihvatljivim." Hapšenja Jučela, novinara dnevnika "Velt", koji ima nemačko i tursko držaljanstvo, izazvalo je veliko nezadovoljstvo u nemačkoj javnosti zbog čega je Bozdagov plan da obezbedi podršku Erdoganu pred nadolazeći referendum, naišao na kritike.

U saopštenju vlasti grada Gagenau navodi se da nije poznato da li će Unija evropsko-turskih demokrata (UETD) realizovati to događanje na nekom drugom mestu.

Kako se navodi, jedan zvaničnik iz UETD izjavio je da je iznenađem ovim vestima i da traži alternativnu lokaciju.

Tursku očekuje referendum 16. aprila, na kome će se glasati za značajno povećanje predsednikovih ovlasćenja.

Kako je naveo AP, ukoliko predložene reforme budu usvojene nakon refenduma, predsednička funkcija koja je do sada bila uglavnom ceremonijalna, dobiće izvršna ovlašćenja, a premijerska funkcija će biti ukinuta.

Protivnici, kako se navodi, kažu da takav predloženi sistem predviđa premalo provere i kontrole Erdoganove vladavine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track