NEMAČKI MINISTAR PRKOSI RUSIMA: Držaćemo vojsku na Baltiku koliko god je potrebno
Foto: AP

Zakuvavanje

NEMAČKI MINISTAR PRKOSI RUSIMA: Držaćemo vojsku na Baltiku koliko god je potrebno

Planeta -

Nemački ministar spoljnih poslova Sigmar Gabrijel kritikovao je jačanje ruske vojne prisutnosti na granicama sa balitčkim državama, nazvavši ga iracionalnim, i dodao da će Nemačka držati svoju vojsku u regionu koliko god to bude potrebno.

On je posetio na oko 400 nemačkih vojnika koji su stacionirani u vojnoj bazi Rukla u Litvaniji.

"Vojni potencijal koji je Rusija dovela tu na granicu je po meni potpuno iracionalan jer iz ovih država nema pretnji", rekao je Gabrijel novinarima. Naglasio je da će nemačke snage biti u bazi "koliko god je to potrebno".

Rusija je objavila da je primetila da su nemački vojnici došli u blizinu njene granice po prvi put od Drugog svetskog rata, i da dolazak snaga NATO i vojne opreme u baltičke zemlje smatra pretnjom.

Moskva svoje vojno pojačanje na granici opisuje kao defanzivno, kao odgovor NATO-u ili kao deo programa kojim želi da modernizuje svoje oružane snage.

Nemačka ministarka obrane Ursula von der Lejen, koja je posetila litvansku bazu prošlog meseca kad su u nju stigle nemačke snage, istakla je u estonskoj vazdušnoj bazi Amari da je nemačka predana održavanju sigurnosti regiona.

"Mi Nemci znamo kako je to biti na istočnoj granici i imati zaštitu saveza", dodala je ona.

"Niko ne očekuje da će se ovde dogoditi stvarni vojni sukob, ali ono što se događa, i o čemu se izveštavalo u Litvaniji,

Letoniji i Estoniji, su pokušaji masovnih dezinformacija i uticaja poput onih na američkim predsjedničkim izborima. Zbog toga je toliko važno da istražimo te slučajeve, stavimo ih na sto i učinimo javnim kako bi mogli da prepoznamo obrasce", zaključila je ona.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track