GERASIMOV I PAVEL RAZGOVARALI TELEFONOM: Rusija i NATO obnovili vojni kontakt posle 3 godine
Foto: Printscreen YouTube

Prekinuta tišina

GERASIMOV I PAVEL RAZGOVARALI TELEFONOM: Rusija i NATO obnovili vojni kontakt posle 3 godine

Planeta -

MOSKVA - Načelnik generalštaba ruske Armije Valerij Gerasimov razmotrio je danas sa šefom Vojnog komiteta NATO Petrom Pavelom perspektive obnove vojne saradnje, što je prvi kontakt dve strane od marta 2014. godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, telefonski razgovor je održan na inicijativu Alijanse.

"To je prvi kontakt na tako visokom nivou na vojnoj liniji nakon što je Savet Rusija-NATO doneo odluku o zamrzavanju odnosa", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su u razgovoru strane razmenile mišljenja o aktuelnim pitanjima bezbednosti, perspektivama obnavljanja vojne saradnje, sprečavanju incidenata i učešću predstavnika Alijanse u medjunarodnim dogadjajima koje organizuje Rusija.

Gerasimov je obratio pažnju na zabrinutost Moskve zbog pojačanih vojnih aktivnosti Alijanse u blizini njenih granica, kao i zbog razmeštanja sistema jedinica prethodnice.

"Strane su potvrdile neophodnost uzajamnih koraka, usmerenih na smanjenje napetosti i stabilizaciju situacije u Evropi", navodi se u saopštenju i dodaje da su se Gerasimov i Pavel dogovorili da nastave kontakte.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track