POLJAKINJE BEŽE U NEMAČKU DA BI ABORTIRALE: Zbog strogih zakona čak i lekari izbegavaju ovaj zahvat
Foto: Shutterstock

Zabrana

POLJAKINJE BEŽE U NEMAČKU DA BI ABORTIRALE: Zbog strogih zakona čak i lekari izbegavaju ovaj zahvat

Planeta -

Mobilni doktora Januša Rudzinskog zvoni neprestano a mnoge Poljakinje koje ne žele da zadrže trudnoću obraćaju mu se za pomoć kada žele da izvrše pobačaj. Iskusni lekar Rudzinski voditelj je odeljenja za ginekologiju u bolnici u Prenzlauu, na severoistoku Nemačke.

On aktivno zagovara pravo žena na odlučivanje u rodnoj Poljskoj i po tome je jako dobro poznat."Svaka žena ima pravo da odlučuje o sebi, može da donese sama odluku o svom telu. Ali u Poljskoj joj se to ne dopušta", rekao je.

Zakoni o pobačaju u većinski katoličkoj Poljskoj među najstrožima su u Evropi. Procedura je dopuštena u samo tri vanredne okolnosti: ako je žena silovana, ako joj je život u opasnosti i ako je dete teško hendikepirano.A čak i tada mnoge ne dobiju nikakvu pomoć, kaže Kristina Kacpura, direktorka Saveza za žene i planiranje porodice iz Varšave.

Poljska vlada procenjuje da se u zemlji svake godine izvede oko 1.000 pobačaja. Poljski lekari često se pozivaju na prigovor savesti tvrdeći da je pobačaj etički neprihvatljiv. Aktivistkinje za prava žena kažu da se isto događa sa propisivanjem kontracepcije.

Među poljskim lekarima vlada toliki strah od istrage ili da ne postanu meta protesta pa mnogi odbijaju da izvode te zahvate, rekao je jedan ginekolog iz Varšave za poljski Njuzvik. Kacpunerova kaže da zbog toga mnoge Poljakinje izvode pobačaje u inostranstvu, naprimer u Nemačkoj.

"Tamo osećaju da se o njima bolje brine", kazala je.

Rudzinski, koji se medicinom u Nemačkoj bavi od početka 1980., a pre toga radio je u Poljskoj i Švedskoj, savetuje 20 do 25 žena svake nedelje u klinici u Prenzlauu. Kako bi pokrile lekarske troškove od 400 evra, mnoge moraju da izdvoje svoj poslednji novčić, kaže on. Klinike u Holandiji i Austriji takođe se oglašavaju na internetu na poljskom. Na internet forumima Poljakinje razmenjuju informacije o zahvatu i troškovima.

Međutim, ne mogu sve da priušte pobačaj u inostranstvu, kaže Kacpura. Aktivistkinje za prava žena upozoravaju da siromašnije žene i one koje žive u ruralnim područjima često pribegavaju kućnim lekovima i rizikuju živote jer ne vide drugi izlaz. Poljska vlada, koja ima puno konzervativnih glasača i bliska je Katoličkoj Crkvi, htela je prošle godine da još zaoštri ionako strog zakon. Planirana zabrana pobačaja čak je predviđala zatvorske kazne za majke i lekare koje ih izvedu.

Ali mnoge Poljakinje nisu htele to da prihvate i desetine hiljada njih izašle su na ulice širom zemlje. Otpor je prisilio vladu da se povuče, barem kad je reč o zabrani pobačaja.

Ali vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) ponovno želi da ograniči ženska reproduktivna prava.Stranka planira da kontracepcijska pilula za "jutro posle", koja je sada dostupna bez recepta, ubuduće bude dostupna samo na recept, jer je neki političari i sveštenici smatraju sredstvom za pobačaj, a ne kontracepcijom.Poljski ministar zdravlja Konstanti Radzivil, i sam lekar, rekao je da tu pilulu ne bi propisao ni silovanoj ženi."Kao da smo u srednjem veku", kaže Rudzinski.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track