OPASNO OTKRIĆE: CIA nas uvek posmatra

Bivši američki obaveštajac o dokumentima Vikiliksa

OPASNO OTKRIĆE: CIA nas uvek posmatra

Planeta -

Svi pomenuti programi zaista postoje, a to znaju samo ljudi u tajnim službama, poručio Edvard Snouden

VAŠINGTON/MOSKVA - Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) našla se u velikim problemima zbog dokumenata koje je Vikiliks objavio o njihovom korišćenju mobilnih telefona, kompjutera, pametnih televizora i rutera za špijuniranje širom sveta.Da su dokumenta autentična, potvrdio je juče i Edvard Snouden, bivši američki obaveštajac, a FBI i CIA su pokrenuli veliku istragu o njihovom objavljivanju.

Stvarna imena- Iščitavam dokumenta CIA koja je objavio Vikiliks. Ovo je velika stvar, dokumenta deluju autentično. Zašto? Zato što su programi i imena kancelarija stvarni, primer je JQJ (IOC) serija za enkripciju, koja zaista postoji. A samo neko ko je dovoljno duboko u tajnim službama zna za njih - poručio je Snouden.Kako je naglasio, najveća priča u svemu nije samo špijuniranje, koje CIA konstantno sprovodi.- Najveći problem je što su ovo prvi objavljeni dokazi o tome kako vlada SAD tajno plaća da bi američki softver bio nesiguran. Zašto je to opasno? Zato što rupe koje je CIA postavila mogu da koriste hakeri da provale u svaki „ajfon“ na svetu - poručio je Snouden. Poseban problem je, dodaje, to što su hakovali operativne sisteme.

Nemačka istragaNemačka vlada juče nije mogla da potvrdi da je konzulat SAD u Frankfurtu korišćen kao isturena baza za hakovanje ciljeva i Evropi, Africi i na Bliskom istoku. Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova je rekao da su u kontaktu sa vlastima SAD, a saopšteno je i da je pokrenuta istraga.

ANKETA /DA LI MISLITE DA VAS PRISLUŠKUJUSanda Rašković Ivić, poslanicaZNAM DA ME PRISLUŠKUJUGledala sam film o Snoudenu i tu sam videla da je prisluškivanje raširena pojava. Mislim da sam i ja jedna od prisluškivanih. Tajni nemam, tako da sam što se toga tiče dosta relaksirana.Dragan Šutanovac, lider Demokratske strankeKABLOVSKA JE OPASNAGodinama govorim da su ulaskom kablovske televizije praktično stvorene tehničke pretpostavke za tajno slušanje u kućama. Lično ne razmišljam o tome i ne opterećujem se.Žika Nikolić, voditeljODUŠEVLJEN SAMOduševljen sam što nas prisluškuju. Od mene će saznati svakakve priče i da nikad neću putovati za Ameriku. Imam baš taj telefon koji može da prisluškuje CIA. Ne planiram da ga promenim.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track