DRAMATIČNO UPOZORENJE EUROPOLA: U Evropi je čak 5000 grupa organizovanog kriminala!
Foto: AP 19 5 2014

Neverovatan porast

DRAMATIČNO UPOZORENJE EUROPOLA: U Evropi je čak 5000 grupa organizovanog kriminala!

Planeta -

Europol je objavio izveštaj u kojem stoji kako u Evropi deluje najmanje 5,000 grupa organizovanog kriminala. Posebno zabrinjavajuće je to što se ove grupe sve više bave krijumčarenjem ljudi, prodajom droge i digitalnim napadima na kompanije.

Europol je takođe identifikovao novih 17,500 pojedinaca koji su osumnjičeni za krijumčarenje osoba preko granice. Oni su dodati na popis na kojem je još od 2014. godine 50,000 osoba.

"Vidimo dokaze o rastućoj zajednici koja krijumčari migrante, jer su kriminalci u tom području videli priliku za brzu zaradu novca," izjavio je direktor Europola Rob Vejnrajt.

Tehnologija je po ovom izveštaju postala primarno oružje pomoću kojeg se krše zakoni, dok se na krijumčarenju droge zaradi se 24 milijarde evra na godinu.

Još 2013. godine Europol je utvrdio 3600 međunarodnih grupa organizovanog kriminala u EU-u. Vejnrajt objašnjava da je do povećanja došlo zbog "bolje obaveštajne slike" te pojave manjih grupa koje deluju samo putem interneta.

"Promene kao što je pojava internetske trgovine nezakonitom robom i uslugama rezultiraće značajnim promenama na kriminalnim tržištima i izložiti tela za primenu zakona novim izazovima", ističe se u izveštaju.

U Evropi deluje gotovo 5000 skupina organiziranog kriminala, a više od trećine bavi ih se krijumčarenjem droge, objavio je u četvrtak Europol, u novom opširnom izveštaju.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track