UKLETI BRODOVI STIŽU U EVROPU: Niko ne zna ko ih šalje, šta nose, a od radara se skrivaju!
Foto: AP

Misteriozni putnici

UKLETI BRODOVI STIŽU U EVROPU: Niko ne zna ko ih šalje, šta nose, a od radara se skrivaju!

Planeta -

Teretni brodovi koji "putuju u magli" po evropskim vodama mogu služiti za šverc oružja, droge i ljudi, a vodeći stručnjaci upozoravaju da mogu biti i teroristička pretnja.

Brojke prikupljeni od strane pomorske analitike kompanije "Vindvard" iz januara i februara kažu da je 40 brodova stiglo do Velike Britanije iz Libije, i to dela gde se nalazi severnoafrički ogranak Islamske države.Ranije je 20 brodova prošlo kroz libanske i sirijske vodama. Svaki od 60 plovila prestao je da emituje svoju lokaciju tokom putovanja.Istovremeno, "Vindvard" tvrdi da su plovila iz drugih kućnih luka tajno putovala 2.850 puta pre nego što su ušla u evropske vode, dok je 45 stiglo do Britanije a da nisu bila praćena prethodna 24 sata.Oko 300 brodova stiglo je u evropske vode sa nevažećim transportnim dokumentima a 50 od njih došlo je do Velike Britanij.

"Postoji realna zabrinutost zbog onoga što se dešava na moru. To se mora istražiti", rekao je jedan bivši šef kraljevske mornarice za Tajms.

Izvori su listu rekli da je nemoguće analizirati tako veliki broj brodova sa postojećim resursima.Kada se brod isključi njegovo praćenje postaje praktično nemoguće, osim ako je satelit usmeren na njega između stotina drugih na prometnim pomorskim putevima.

Drugi izvor iz pomorskog obaveštajnog centra kaže za Tajms i da to što je Britanija ostrvo otežava mogućnost kontrole, jer bi to značilo da patrole mora imati bukvalno svuda.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 10.03.2017

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track