DOK SU SE OKRENULI PUN GRAD JE BIO KINEZA: Ovaj italijanski region je u problemu
Foto: AP (18.6.2014)

Invazija

DOK SU SE OKRENULI PUN GRAD JE BIO KINEZA: Ovaj italijanski region je u problemu

Planeta -

Grad Prato je uvek bio sedište tekstilne industrije i u svoje vreme je imao 8.000 firmi koje su ostvarivale promet od sedam milijardi evra.

Onda, početkom veka zbog jeftine konkurencije iz Azije se polovina fabrika se zatvorila.

Ali to nije bilo najgore. Prato su otkrili Kinezi koji su svoju proizvodnju preselili ovde, ali po sasvim drugačijem načinu rada. Kinezi naime rade 18 sata, ali bukbalno i to za 40 evra. Trenutno ima 2.800 kompanija u vlasništvu Kineza u ovom regionu u Italije.

Iako ih rade Kinezi oni na robu sa ponosom stavljaju oznaku “mejd in Itali”. Procena je da uz 11.000 legalnih u regionu živi još 50.000 ilegalnih doseljenika iz Kine. Iz Prata dnevo u Kinu ode 1,5 miliona evra, a godišnji promet je 2,3 milijarde evra.

Italijane nervira što ih Kinezi pobeđuju u njihovoj igri - izbegavanju poreza. Policija je u proteklih 6 godina zatvorila 50 odsto fabrika koje je posetila. Kinezi sklapaju ugovore sa poznatim kompanijama za koje jeftino rade, ali i krivotvore proizvode.

Ipak, građani su sve više nezadovolni kineskim prisutvom pa je nedavno izabran desničarski gradonačelnik koji je glasove dobio na strahu od Kineza.

(Express)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track