(VIDEO) FARAON POSLE 3.000 GODINA IZRONIO IZ BLATA: Otkriće naučnika o NAJMOĆNIJEM vladaru Egipta
Foto: Profimedia

Ramzes II

(VIDEO) FARAON POSLE 3.000 GODINA IZRONIO IZ BLATA: Otkriće naučnika o NAJMOĆNIJEM vladaru Egipta

Planeta -

Arheolozi iz Egipta i Nemačke pronašli su u blatu podzemnih voda u sirotinjskom delu Kaira ogromnu, osam metara visoku statuu, koja najverovatnije predstavlja obožavanog faraona Ramzesa II.

Ministarstvo kulture Egipta saopštilo je da se radi o jednom od do sada najvažnijih otkrića. Statua, verovatno napravljena od kvarcita, pronađena je u blizini ruševina Ramzesovog hrama u drevnom Heliopolisu, koji se danas nalazi u istočnom delu Kaira.

Arheolozi su gotovo sigurni da se radi o statui Ramzesa II.

Ramzes II, najslavniji i najmoćniji faraon drevnog Egipta, vladao je od 1279. do 1213. godine pre Hrista. Za vreme njegove vladavine Egipat se prostirao od Sirije do Nubije.

Hram Sunca u Heliopolisu, blizu kojeg je pronađena statua, bio je jedan od najvećih u Egiptu, dvostruko veći od Karnaka, ali je uništen u grčko-rimskom razdoblju.

Mnogi od njegovih obeliska premešteni su ili u Aleksandriju ili u Evropu, a kameni blokovi su ili ukradeni ili iskorišćeni za gradnju Kaira.

Foto: AP
Foto: AP

Ako se potvrdi da se radi o Ramzesu II, kip će biti postavljen ispred ulaza u Veliki egipatski muzej čije se otvaranje predviđa za 2018. godinu.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track