Decu koriste kao živi štit!

Izveštaj UN o Siriji opet šokirao svet

Decu koriste kao živi štit!

Planeta -

NJUJORK - Monstrumi!Prvi put se u izveštaju UN snage sirijske vlade predsednika Bašara el Asada i njihovi saveznici iz milicije „šabiha“ (što znači duhovi) navode među 52 vlade i oružane grupe koje regrutuju, ubijaju ili seksualno zlostavljaju decu u vreme oružanih konflikata.

Godišnji izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o deci u oružanim sukobima tokom 2011, objavljen juče, navodi i 32 „stalna prestupnika“ koji su na tom spisku najmanje pet godina, uključujući bezbednosne snage u sedam zemalja. To je dvostruko više nego 2010. U izveštaju se navodi da su sirijski vojnici mučili i ubijali decu, od kojih su neka imala jedva osam godina, i koristili ih kao žive štitove tokom svojih operacija protiv pobunjenika. Prema izveštaju, deca u Siriji su takođe bila žrtve sakaćenja, nasumičnog hapšenja, pritvora i seksualnog nasilja.

„Gotovo u svim zabeleženim slučajevima deca su bila među žrtvama vojnih operacija vladinih snaga, uključujući sirijske oružane snage, obaveštajne snage i miliciju ‘šabiha’, tokom sukoba sa opozicijom, uključujući Slobodnu sirijsku vojsku“, navodi se u izveštaju.

UN optužuju sirijsku vladu kao jednu od najgorih na godišnjoj „listi srama“, na kojoj su zemlje u sukobu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track