(VIDEO) RUSIJA TRAŽI DA AMERIKA OBJASNI PRISLUŠKIVANJE: CIA je pretnja za mir u svetu
Foto: Profimedia

Skandal se ne smiruje

(VIDEO) RUSIJA TRAŽI DA AMERIKA OBJASNI PRISLUŠKIVANJE: CIA je pretnja za mir u svetu

Planeta -

MOSKVA - Rusija je zatražila od Amerike da pod hitno odgovori na optužbe koje je izneo Vikiliks, a odnose se na masovno prisluškivanje koje je vršila američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) koristeći rupe u softverima raznih proizvoda poznatih tehnoloških kompanija.

Marija Zaharova, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova, oštro je upozorila da CIA predstavlja pretnju za mir u svetu.

- Do sada su se svi slični navodi Vikiliksa, kojih je bilo mnogo u poslednje vreme, pokazali kao istiniti, a potom su, kao po pravilu, sledili potezi da se oni retuširaju i uklone sa naslovnih strana najuticajnijih medija.

Podsećamo, Vikiliks je u sredu objavio prvu grupu od 8.760 poverljivih dokumenata u kojima se navodi koje sve metode Centralna obaveštajna agencija koristi za prisluškivanje.

U pitanju je tek jedan procenat ukupnog broja dokumenata koje ovaj sajt poseduje. Dokumenta pokazuju da CIA, najpoznatija i najveća špijunska organizacija, za prisluškivanje koristi računare, pametne telefone, rutere za internet i pametne televizore, pomoću softverskih bagova o kojima nije obavestila poznate tehnološke kompanije koje proizvode ove uređaje. Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, najavio je da će ugroženim kompanijama pružiti neophodnu tehničku pomoć da bi se prisluškivanje okončalo.Upućeni navode da se CIA poslednjih godina otrgla kontroli i da je postala paravojna organizacija.

Bivši šef CIAHEJDEN: MLADI NISU LOJALNIMajkl Hejden, bivši šef CIA, izjavio je da je do curenja informacija o prisluškivanju došlo zbog kulturoloških razlika, jer mladi ne razumeju lojalnost i tajnost:- Mladi su mnogo više skloni odavanju informacija zbog kulturoloških razlika u odnosu na starije. Mladi ne razumeju šta je to lojalnost i nemaju smisla za tajnost i poverljivost informacija - rekao je Hejden.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track