EVO ZAŠTO NEMA MIRA: Palestinske škole nose imena terorista i propagiraju nasilje protiv Izraela
Foto: Facebook

Tu ide novac od stranih donacija

EVO ZAŠTO NEMA MIRA: Palestinske škole nose imena terorista i propagiraju nasilje protiv Izraela

Planeta -

JERUSALIM - Istraga britanskog lista Mejl on sandej pokazala je da 24 škole na palestinskim teritorijma nose imena terorista i da nastavnici u njima promovišu nasilje protiv Izraela, a ekstremiste prikazuju kao heroje.

Te škole finansirane su britanskom i stranom pomoći, ali u njima se izbegavaju odrednice donatora iz Velike Britanije i EU koji pokušavaju da kontrolišu školski program i štampaju nezavisne političke informacije za učenike, a neki nastavnici priznaju da ohrabruju učenike da budu poput terorista tinejdžera.

Mejl je objavio video-snimak dece koja se prave da ubijaju izraelske vojnike u okviru školske predstave. Na pitanje šta bi rekao učeniku koji govori o izvodjenju napada na Izraelce, jedan nastavnik je odgovorio: "Rekao bi im da idu u ime boga".

Palestinske javne službe primile su stotine miliona dolara pomoći prošle godine, pošto su zapadni donatori izrazili brigu za indoktrinaciju dece. Ranije istraživanje istog lista pokazalo je da se novac britanskih poreskih obveznika daje za mesečne isplate osuđenim teroristima ubicama i porodicama bombaša samoubica.

U palestinskim školama decu uče da ubijaju Izraelce (Foto: Facebook)
U palestinskim školama decu uče da ubijaju Izraelce (Foto: Facebook)

Pošto je na školskom Fejsbuk nalogu objavljena fotografije dece koja se prave da pucaju na izraelskog vojnika, istraga lista je pokazala da je britanska pomoć davana za plate hiljada javnih službenika koji ne rade devet godina, uprkos tome što su mnogi priznali da imaju druge poslove. Isplate su obustavljene pre tri meseca.

U ZNAK PODRŠKE USTANKU PROTIV IZRAELA: Palestinci dali bebi ime Nož Jerusalima

Ove godine Velika Britanija je navodno dala 25 miliona funti (oko 29 miliona evra) Palestinskoj upravi. Taj novac se daje za plate 30.000 zdravstvenih i obrazovnih radnika na Zapadnoj obali. EU, koja navodno dobija jednu desetinu budžeta za tu pomoć od Velike Britanije, donirala je 272 miliona funti (311 miliona evra). Više od polovine pomoći daje se za zaposlene u obrazovanju, zdravstvenim i socijalnim službama u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Deca su od malena indoktrinirana terorizmom (Foto: Reuters)
Deca su od malena indoktrinirana terorizmom (Foto: Reuters)

Odeljenje za međunarodni razvoj i EU kažu da se taj novac pažljivo proverava, ali je novi izveštaj koji je pripremila organizacija koja nadgleda palestinske medije za Laburiste prijatelje Izraela pokazao da su 24 škole nazvane po palestinskim teroristima i da četiri nose ime čoveka koji je planirao ubistvo 11 izraelskih sportista na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine, jedna po osnivaču Hamasa, a jedna po Hadž Aminu-al Huseiniju, velikom jerusalimskom muftiji koji je podržavo Hitlera i pomagao regrutovanje za SS jedinice.

Sportski događaji takođe dobijaju nazive po teroristima i jedan fudbalski turnir u mestu Al-Bireh nazvan je po trinaestogodišnjaku koji je izbo nožem dva Izraelca nekoliko nedelja ranije. Osim toga na priredbama u školama i u letnjim kampovima učenici prikazuju pogubljenja. Nastavnici navode da oni ignorišu zabrane i tvrde da im palestinski lideri dozvoljavaju da prođu kroz proces provere i dobiju novčanu pomoć, znajući da to neće biti primenjeno u učionicama.

Palestinske škole nose imena terorista, a teroristi se slave kao uzor (Foto: AP)
Palestinske škole nose imena terorista, a teroristi se slave kao uzor (Foto: AP)

"Ovako to deluje. Oni podnesu molbu za fondove, dobiju novac i tvrde da će ukloniti neke teme iz naših udžbenika. Onda direktori kažu nastavnicima da preuzmu na sebe učenje pravih stvari. Zašto bi slušali strane donatore? Oni kupuju političare i javne službenike svojim novcem, a ne nas koji učimo decu. Gde ide sav taj novac", upitao je nastavnik engleskog u Ramali Anbar Abu Kvak. On je rekao da u školama nema biblioteka, ni igraliišta i da u razredima ima po 45 učenika, dodajući da strani donatori ne obilaze škole.

BAN KI-MUN: Zgrožen sam što Hamas drži rakete u školi i ugrožava živote dece!

Direktor škole sa 850 učenika Nabil Samara, koji je dva puta bio u zatvoru zbog povezanosti s ekstremističkom organizacijom i još jednom zbog ohrabrivanja nastavnika da huškaju na nasilje, rekao je da dok god "okupacija" traje nije moguće ne huškati na nasilje, ali je najavio da će težiti da spreči svakog učenika od aktivnog učešća u napadima na Izraelce i pozvati ih da postanu advokati i nastavnici i tako se bore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track