IZMEĐU ORUŽJA I PROPAGANDE: ​Evo zašto je novi iranski stelt lovac zapravo TIGAR OD PAPIRA
Foto: Profimedia

VIŠE IGRAČKA NEGO AVION

IZMEĐU ORUŽJA I PROPAGANDE: ​Evo zašto je novi iranski stelt lovac zapravo TIGAR OD PAPIRA

Planeta -

Čak i kada bi svi problemi samostalno razvijenog iranskog lovca pete generacije bili rešeni, pod znakom pitanja ostaje njegova stabilnost.

Samostalno razvijeni iranski lovac "kaher" (Qaher) F-313, stelt avion pete generacije, trebalo bi da se uskoro nađe u serijskoj proizvodnji. Ipak, po svemu sudeći, radi se o loše osmišljenom propagandnom triku, a ne o avionu proklamovanih karakteristika, piše Newsweek.rs . Iranski general Hosein Dehan, istakao je da se "kaher" 313 nalazi u završnoj fazi izrade, nakon koje će biti spreman za testiranje. Reč je o logističkoj letelici kratkog doleta, laganom lovcu namenjenom trenažnim i borbenim zadacima. Tek su ga pojedini vojni analitičari okarakterisali kao avion pete generacije.

Većina zapadnih sturčnjaka model F-313 nazvala je šalom. Pojedinci su ga uporedili s modelima igračaka iz osme decenije prošlog veka. Objavljene fotografije nove letelice "veoma malog radarskog odraza" takođe pokazuju da nije reč o ozbiljnom projektu. U najboljem slučaju, radi se o jednom vidu testiranja novih tehnologija, a model koji je javnosti serviran je zapravo obična maketa. Ono što odmah zapada za oko je minijaturna veličina izloženog modela. U njemu nema mesta ni za elektroniku i gorivo, a kamoli oružje. Nije jasno ni da li ima ugrađen motor, imajući u vidu nedostatak usisnika i dva vrlo mala izduvna otvora.

Najveći problem s kojim se Iran suočava jeste nalaženje dovoljno malog mlaznog aparata. Najočigledniji izbor jeste američki J85 kompanije "Dženeral elektrik", koji je azijska zemlja ranije kopirala, ali bez odgovarajućih izduvnih otvora, on bi najverovatnije zapalio čitav avion. Čak i kada bi sve to bilo rešeno, pod znakom pitanja ostaje stabilnost letelice u pokretu. I kokpit je previše mali za dimenzije prosečnog pilota. Vidljivost stakala je prosto užasna. Jedino se instrumenti unutar kabine čine uverljivim i upotrebljivim. Kao što je jedan inženjer koji se bavi konstruisanjem objekata niskog radarskog odraza primetio, iako površno gledano novi iranski avion liči na stelt letelicu, radarski presek mu je i dalje veoma veliki. Jedini logičan zaključak koji se sam nameće, smatraju eksperti, jeste da je F-313 bio i ostao farsa, loše osmišljeni propagandni trik koji će malo koga prevariti.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs :ERDOGAN U OBRAČUNU SA ZAPADOM: Autokrata preti Evropi stotinama hiljada Turaka u emigracijiKAKO LETETI KAO ŠPIJUN: Procurili CIA saveti o putovanjima!ASADOVA CRNA LISTA: Evo šta se dešava sa onima koje Damask smatra nepodobnimaNEWSWEEK PREDSTAVLJA Pesnik muslimanskih poslednjih vremena: Veza Andrićeve "Proklete avlije" i Erdoganove TurskeVAKUM IZA TRAMPA: Dok se SAD povlače iz Južne Amerike, Kina popunjava prazninu

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track