(VIDEO) OVO JE NAJUBOJITIJE ORUŽJE SAD: Evo zašto su ga penzionisali
Foto: AP (3.10.2015)

Zbogom Predatoru

(VIDEO) OVO JE NAJUBOJITIJE ORUŽJE SAD: Evo zašto su ga penzionisali

Planeta -

Penzionisanje poznatog drona MQ-1 "Predatora" koji će se povući iz službe u junu te će ga zameniti puno bolji MQ-9 "Riper", omogućuje vojnim analitičarima da ponovno ocene istorijat oružja koje je povezano sa vrlo niskim troškovima ratovanja i nanošenjem velikog broja žrtava neprijatelju.

"Postoji mišljenje u velikom delu američkog političkog sistema da su kampanje bespilotnim letelicama više-manje jeftine, ali to nije istina", izjavio je Stiven Bidle, visoki funkciner za odbrambenu politiku u Veću za spoljne odnose.

"Bespilotna letelica General Atomiksa ušla je u upotrebu 1995. godine kao dron za izviđanje RQ-1. 1999. godine, dron je opremljen novim raketama "Helfajer" pa je dobio novo ime - MQ-1. Postao je poznat kao "tihi ubica". Prvi zadatak "Predatora" dogodio se najverojatnije u Avganistanu 2002. godine, ali nije korišten sve do 2004. godine kada je "droniran" talibanski vođa Nek Muhamed.

Nakon tog zadatka izvršeno je na stotine sličnih ciljanih pogubljenja, najviše u tajnosti, u Avganistanu, Iraku, Jemenu, Libiji, Siriji i Somaliji.

Prema Kancelariji za istraživačko novinarstvo, sveukupno se izvršilo 563 udara u Pakistanu, Somaliji i Jemenu tijekom dva mandata Baraka Obame, uporedivši to sa vladavinom Džordža W. Buša pod kojim je izvršeno "samo" 57 udara. Poginulo je između 384 i 807 civila.

Prema analizi Micah Zenka u Veću za spoljne poslove, Donald Tramp će, ako ovako nastavi, ostvariti najviše udara. Od njegove inauguracije 2. marta, Trump je odobrio najmanje 36 udara u 45 dana - što znači jedan napad dronom svakih 1.25 dana. Kontrasta radi, Zenko je izračunao kako je Obama odobrio jedan udar svakih 5.4 dana.

"Uprkos slabom naoružanju od 90 kilograma i dometu od 1 600 kilometara, MQ-1 je potpuno promenio način na koji SAD ratuje. Svest o činjenici da se operacije mogu izvršavati sa udaljenog mesta došla je s Predatorom", kaže Džejms Luis iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Međutim, revolucija drona MQ-1 može se bolje opisati kao korak napred u stogodišnjoj želji da se poveća udaljenost između napadača i branoca. Uz činjenicu da tehnologija bespilotnih letelica postaje sve normalnija i jeftinija, najveće promene u ratovanju koje je donio "Predator" će se tek videti.

"MQ-1 i raketa postavljena na njega itekako je promenio način na koji se SAD bori", izjavio je Luis te dodao: "To je i dalje tehnologija koja je promenila način na koji se ljudi bore, a mi više nemamo totalnu prednost".

POGLEDSAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track