PRODAJU ARANŽMANE NA IRAČKOM RATIŠTU: Agencija ponudila zimovanja u blizini Mosula, i ima turista!
Foto: AP

PRODAJU ARANŽMANE NA IRAČKOM RATIŠTU: Agencija ponudila zimovanja u blizini Mosula, i ima turista!

Planeta -

Na samo tri sata vožnje od Mosula, grada koji je poslednje uporište boraca Islamske države i u kom se svakodnevno odvijaju stravične borbe i stradanja, možete otići na skijanje i baviti se zimskim sportovima.

Džejms Vilkoks, čija agencija nudi ovakve aranžmane, kaže da oni nisu samo za one koji žele lepu stazu, kriglu piva i večernji odlazak u disko. Naime, poslednja ponuda njegove agencije uključuje ski-aranžman u Iraku. Ekipa ove turističke agencije u januaru počela sa (ne)atraktivnom ponudom i uspela da skupiti šest neustrašivih skijaša željnih adrenalina u svakom pogledu, piše Gardijan.

Skijalište se nalazi na planini Halgurd u severoistočnom delu Iraka, 500 kilometara severno od Bagdada.Hrabra šestorka stigla je u grad Ebril, a naredne dve nedelje proveli su uživajući u skijaškom turizmu koji nudi pokrajina Irački Kurdistan.

Vilkoks i njegov tim svojim turistima nude izlete u zemlje koje zapadnjaci retko viđaju, najčešće upravo zbog nesigurnosti i ratova koji vladaju tim područjima.

Tako su, naprimer, organizovali turističke rute Uzbekistanom i Somalijom.

Što se tiče skijanja u Iraku, njegova agencija očekivano nailazi na probleme. Prvenstveno, vlade gotovo svih zemlje sveta svojim državljanima, razumljivo, ne preporučuju odlazak u tu azijsku državu obuhvaćenu dugogodišnjim ratom.Turisti moraju itekako da paze na minska polja koja se nalaze gotovo na svakom koraku, a i saradnja sa lokalnim ljudima je otežana.

Majk Hinklej jedan je od hrabre šestorke koja se odlučila na taj poduhvat. Bio je, kaže, svestan opasnosti i rizika, ali strah koji je osećao ipak je bio slabiji od želje da skija na mestu gde bukvalno niko nije skijao pre njega.I zaista, vrlo je verovatno da će ova planina nažalost još dugo zjapiti prazna, uprkos povremenim rizičnim izletima svetskih ekscentrika.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track