EVROPA U OPASNOSTI, SVE OČI UPRTE U OVA 4 ŽARIŠTA: Da li je na pomolu godina preokreta?
Foto: Shutterstock

Neizvesnost raste

EVROPA U OPASNOSTI, SVE OČI UPRTE U OVA 4 ŽARIŠTA: Da li je na pomolu godina preokreta?

Planeta -

Sutrašnji referendum u Holandiji prvi je ovogodišnji veliki ispit za Evropsku Uniju. Pobeda populističkog kandidata Gerta Vildersa svakako bi bio udarac koji bi dobro uzdrmao birokrate u Briselu.

Holandija je tek početak, jer Evropa trenutno ima još četiri žarišta.

Nemačka

Poslednje ankete i dalje pokazuju izjednačenost CDU i SPD-a koji osvajaju 33 odsto. Jednako tako potvrđuju pad radikalno desne Alternative za Nemačku (AfD) koja je krajem prošle godine osvajala između 12 i 15 odsto glasova, a sad je na 8 odsto. Toliko osvaja i levica, dok su Zeleni i liberali na 7 odsto.

Angela Merkel, Foto AP
Angela Merkel, Foto AP

Velika Britanija

Od referenduma na kom su birači odlučili da žele da izađu iz članstva EU prošla su 234 dana, a vlada još uvek nije pokrenula proceduru izlaska. Ali, veći je problem jučerašnja odluka Nikole Sterdžon, škotske premijerke, koja je najavila da će zatražiti odobrenje za novi referendum o nezavisnosti 2018. ili 2019., dakle dok bi još trebalo da traju pregovori o Bregzitu.

Nikola Sterdžon, Foto Reuters
Nikola Sterdžon, Foto Reuters

Portugalija

Vlada u Lisabonu, koja je godinama bila na zubu Komisije zbog svojih finansijskih problema, sada vrši pritisak na EU i agencije za kreditni rejting da prepoznaju njene uspehe u ekonomskom oporavku. Posebno su ponosni na najniži fiskalni deficit u proteklih 40 godina ("vrlo blizu 2 odsto"). Jer, važno je zauzeti dobro startno mesto kad počnu da ulaze u prvu ili drugu brzinu.

Parlament u Lisabonu, Foto Reuters
Parlament u Lisabonu, Foto Reuters

Poljska

Ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski izjavio je da će se osvetiti EU zbog izbora Donalda Tuska za predsednika Evropskog veća i da će blokirati inicijative EU koje može.

Vitold Vaščikovski, Foto AP
Vitold Vaščikovski, Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 14.03.2017

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track