EKSPLOZIV U NEMAČKOJ JE IZ GRČKE, ALI NE OD POLITIČARA! Anarhisti preuzeli odgovornost: Gnevni smo!
Foto: Printscreen/ Youtube

Iskoristili podatke poslanika

EKSPLOZIV U NEMAČKOJ JE IZ GRČKE, ALI NE OD POLITIČARA! Anarhisti preuzeli odgovornost: Gnevni smo!

Planeta -

Grčka anarhistička grupa Zavera vatrenih ćelija preuzela je danas odgovornost za pošiljku sa eksplozivom upućenu nemačkom ministru finansija Volfgangu Šojbleu, saopštila je danas policija.

"Poslali smo paket nemačkom ministru finansija u okviru drugog čina plana Nemezis", navela je grupa anarhista u saopštenju na Internetu ne precizirajući o kakvom planu je reč.

"Još uvek smo gnevni. Ništa nije gotovo, sve se nastavlja", napisali su oni.

Nemački ministar finansija nije omiljen u Grčkoj i smatrao se nepopustljivim zagovornikom mera štednje koje je Atina morala da sprovede tokom finansijske krize.

Ova grupa je, prema podacima policije, od 2009. godine izvela 150 krivičnih dela, među kojima su izazivanje požara, ali i bombaški napadi, kao i slanje pošiljki sa eksplozivom na adrese stranih ambasada u Atini 2010. godine.

Policija je locirala filijalu pošte odakle je pošiljka upućena Šojbleu i sada proverava snimke sa nadzornih kamera.

"Pošiljalac nije ušao u poštu, već je stavio paket u kutiju ispred pošte koju ljudi koriste kada ne žele da čekaju u redu", rekao je jedan policijski zvaničnik.

Nemačka policija je obavestila grčke kolege da je eksploziv bio postavljen u knjigu, povezan kablovima.Počinioci koji su poslali paket, za pošiljaoca iskoristili su ime i podatke grčkog poslanika Adonisa Spiridona Jorgijadisa.

"Nažalost tačno je. To je moja adresa. Terorista ili teroristi su uzeli moje ime zato što u Grčkoj važim za prijatelja Nemačke i gospodina Šojblea", rekao je Jorgijadis.

Kako su nemački mediji juče javili, paket adresiran na ministra finansija Volfganga Šojblea sadržao je eksplozivnu materiju koja bi prilikom otvaranja izazvala ozbiljne povrede.

Specijalna policija odnela je sumnjvi paket iz ministarstva finansija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track