(FOTO) STRATEŠKO SRCE JUŽNOG KINESKOG MORA: Ovo je baza koja krije nuklearnu silu Kine!
Foto: AP

UDARNA SNAGA

(FOTO) STRATEŠKO SRCE JUŽNOG KINESKOG MORA: Ovo je baza koja krije nuklearnu silu Kine!

Planeta -

Sve što je neophodno Kini da ostvari de facto kontrolu nad Južnim kineskim morem, nalazi se u ovoj pomorskoj bazi

U blizini grada Sanja, na najjužnijem kraju ostrva Hainan, mornarica kineske Narodnooslobodilačke armije (PLA) temeljno se priprema za sledeću fazu projektovanja moći na sporne teritorije u Južnom kineskom moru (JKM). Pripreme koje se tu odigravaju, pretvorile su pomorsku bazu Julin u strateški najvažniju tačku regiona, piše Newsweek.Veliki broj nuklearnih podmornica već operiše u Julinu, a postavljeni su radarski i odbrambeni sistemi, ofanzivno oružje je takođe spremno, kao i administrativne zgrade, transportni sistemi i geološke fortifikacije. Zahvaljujući dobrom balansu u broju plovila, PVO i i druge artiljerije, kao i konvencionalnih i nuklearnih podmornica, strateški značaj Julina u stabilnom je rastu, dok god raste moć Kine u Južnom kineskom moru.Peking je izgradnju baze počeo 2000. godine i od tade je stalno unapređuje. Pored ušuškanog položaja u planini, kineski graditelji su se postarali za masivan odbrambeni zid duž pomorske granice luke.

Yulin Naval Base, Hainan, #China is home to a large underground facility with covered tram from magazine to loading areas pic.twitter.com/cIv9MPC0cy

— Strategic Sentinel (@StratSentinel) February 18, 2017

Najvažniji resurs Julina su svakako podmornice i specijelne prostoirije napravljene za njih. Osim što može da primi svaki model u službi PLA, "garaža" kineske podvodne flote nalazi se duboko unutar planine.Jedini ulaz vodi kroz 16 metara u prečniku širok prolaz, koji će uskoro voditi u novi dom i podmornica klase Đin, najveće u službi PLA.Julin, koji može da primi veliki broj nosača aviona i drugih brojnih brodova, na taj način predstavlja osnovu za demonstraciju kineske moću u odnosu na rivale u regionu. Postavljanjem odbrambenih sistema na veštačka ostrva i velikom bazom koja omogućava brzu reakciju ozbiljne ofanzivne sile, Kina sprečava SAD da okruži oblast koju Peking smatra svojom sferom uticaja.

Yulin Naval Base shaping up to be #China's most strategically important military base in SCS. @Diplomat_APAC https://t.co/5HEqBeDs7D pic.twitter.com/NZQOCmTPg1

— Steve Herman (@W7VOA) March 16, 2017

Stalnim vojno-diplomatskim pritiskom na regionalne igrače i zakasnelim ili izostalim reakcijama SAD, Kina sve sigurnije ostvaruje de facto kontrolu nad Južnim kineskim morem. U tom poduhvatu, koji ulazi u završni fazu, baza Julin i njena flota nuklearnih podmornica igraće jednu od najvažnijih uloga u Južnom koneskom moru, pre svega kao strateško nuklearno sredstvo odvraćanja.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:TRI GODINE OD ANEKSIJE KRIMA: Evo koliko se pripajanje poluostrva isplatilo Putinu, a koliko Rusiji (FOTO)NAJAVIO JE POBEDU TRAMPA, A SAD PREDVIĐA NEŠTO MNOGO GORE: Noam Čomski upozorio svet na dolazeću katastrofuNEUHVATLJIVA LOGIKA U SRBIJI: Cene nekretnina padaju, a porez na imovinu raste!ZAPAD PRESTRAVLJEN: Rusija i Turska ujedinjene na Balkanu, EU mora da se bori na život i smrtASTROFIZIČAR SA HARVARDA TVRDI: Ovo je dokaz da su vanzemaljci kontaktirali čovečanstvo (FOTO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track