ERDOGAN PRKOSI EU: Vratiću smrtnu kaznu bez oklevanja!
Foto: Reuters

Ne mari za Uniju

ERDOGAN PRKOSI EU: Vratiću smrtnu kaznu bez oklevanja!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da očekuje da će parlament usvojiti vraćanje smrtne kazne nakon referenduma o proširenju predsedničkih ovlašćenja koji će biti održan 16. aprila.

"Porodice mučenika, heroja (propalog puča od 15. jula prošle godine) ne treba da brinu. Verujem, uz božju volju, da će posle glasanja 16. aprila parlament učiniti sve što je neophodno kada su u pitanju vaši zahtevi vezani za smrtnu kaznu", kazao je Erdogan na mitingu.Turski predsednik je dodao da će "bez oklevanja" potpisati zakon o vraćanju smrtne kazne.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel ocenio je da šanse Turske da postane članica Evropske unije nikad nisu bile manje."Danas je Turska definitivno udaljenija od članstva u EU nego ikad pre", rekao je Gabrijel u intervjuu za nemački magazin "Špigl".

Zigmar Gabrijel Foto AP
Zigmar Gabrijel Foto AP

On je priznao da je oduvek sumnjao da Turska može da se priključi EU, ali da je sa tim mišljenjem bio u manjini među svojim socijaldemokratama.Gabrijel je podsetio da se kancelarka Angela Merkel ranije zalagala za specijalno partnerstvo sa Turskom, čemu se on protivio.

"Danas je situacija potpuno drugačija zbog Bregzita. Bilo bi dobro da imamo specijalno partnerstvo sa Velikom Britanijom pošto napusti EU", rekao je on.

Gabrijel je dodao da Nemačka ne treba da reaguje na turske provokacije jer bi to išlo naruku turskom predsedniku Tajipu Redžepu Erdoganu "kome treba bauk za svoju kampanju". Takođe je upozorio turske političare da im neće biti dozvoljeno da vode kampanju na skupovima u Nemačkoj ako ne poštuju nemačke zakone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja