SAD: Ne naoružavamo sirijsku opoziciju

Polemika

SAD: Ne naoružavamo sirijsku opoziciju

Planeta -
Mi ne snabdevamo, niti smo snabdevali oružjem sirijsku opoziciju

VAŠINGTON- Sjedinjene Američke Države negirale su tvrdnje Rusije da Vašington naoružava sirijsku opoziciju, i izrazile su ponovo zabrinutost zbog toga što "Moskva snabdeva Damask vojnim helikopterima", javio je AFP.

"Mi ne snabdevamo, niti smo snabdevali oružjem sirijsku opoziciju.

Vi znate naš stav po tome i bili smo veoma jasni", rekao je predstavnik Bele kuće Džej Kerni novinarima.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije je optužio SAD da snabdevaju oružjem sirijske pobunjenike, dan nakon što je američka državna sekretarka Hilari Klinton optužila Ruse za isporuke vojnih helikoptera Siriji, javila je agencija Frans pres.

Lavrov je rekao danas u Iranu da je Rusija snabdela Damask sa "protivvazdušnim odbrambenim sistemima" i to sporazumom koji "ni na koji način ne krši međunarodne zakone", preneo je AFP.

Ista agencija je u međuvremenu javila da je Rusija negirala da je Sergej Lavrov optužio Vašington da naoružava sirijske pobunjenike, navodeći da su njegove izjave tokom posete Iranu pogrešno citirane.

"Radi se o grešci u prevodu na farsi", rekao je u Moskvi predstavnik ministarstva spoljnih poslova Rusije i dao je verziju na ruskom Lavrovljevih komentara, u kojoj je Lavrov kazao da SAD isporučuju oružje "u regionu".

Istovremeno, iz Vašingtona se oglasila Hilari Klinton rekavši da će Rusija staviti na kocku svoje vitalne interese u regionu Bliskog istoka ukoliko ne zauzme konstruktivniji stav prema Siriji, javio je Rojters."Rusija kaže da želi da se ponovo uspostavi mir i stabilnost i tvrdi da ima vitalne interese u regionu i odnose koje želi da nastavi da održava.

Oni sve to stavljaju na kocku ukoliko odmah ne budu konstruktiviji po tom pitanju", rekla je Hilari.

Hilari je istovremeno ponovila svoj poziv Rusiji da prekine da isporučuje oružje Siriji, navodeći da nasilje u toj zemlji ide ka građanskom ratu.Ona je kazala da podržava saradnju sa Rusijom, ali i dalje čvrsto stoji u zahtevu da Rusija prekine isporuke oružja, jedan dan nakon što je optužila Moskvu da šalje borbene helikoptere Siriji i to može eskalirati u sukob.

Ruske novinske agencije prenele su drugačiju verziju Lavrovljevih komentara, javio je AFP."Mi ne snabdevamo - ni Siriju niti igde drugde - stvarima koje služe za borbu protiv miroljubivih civila, za razliku od SAD, koja redovno snabdeva takvom opremom region", preneta je ovakva Lavrovljeva izjava."Baš nedavno, jedna takva isporuka je uručena jednog zemlji Persijskog zaliva.

Ali iz nekih razloga, Amerikanci smatraju da je to u redu", prenele su RIA Novosti izjavu Lavrova iz Teherana.Ministar spoljnih poslova Irana Ali Akbar Salehi je na istoj konferenciji sa Lavrovom rekao da su Teheran i Moskva veoma bliske po pitanju Sirije.

Zapad i arapske zemlje, rekao je on "šalju oružje Siriji i snagama u Siriji i ne omogućavaju sprovođenje reformi koje je sirijski predsednik obećao da će uraditi".Prema izveštajima iz Irana, Katar, Saudijska Arabija i SAD naoružavaju sirijske pobunjenike (koje Damask naziva teroristima), dok istovremeno američki funkcioneri tvrde da Iran daje oružje i vojne savetnike sirijskom režimu, navodi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track