Najnovije vesti

VRTOGLAVI USPON MILIJARDERA: Kako je Dejvid Rokfeler postao prvi superbankar
Foto: Profimedia

Biografija vladara sveta

VRTOGLAVI USPON MILIJARDERA: Kako je Dejvid Rokfeler postao prvi superbankar

Planeta

Dejvid Rokfeler  je bio američki bankar i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, prema podacima časopisa Forbs, vrednost njegove imovine je iznosila oko 2 milijarde dolara.

Rođen je u Njujorku i namlađi je od šest sinova Džona Rokfelera juniora , sina Džona D. Rokfelera seniora, osnivača naftne kompanije Standard Oil. Bio je najstariji živi član porodice Rokfeler.

Diplomirao je na Harvard univerzitetu 1936 godine, a radio je potom kao sekretar poznatog gradonačelnika Njujorka - Laguardie.

Pet meseci posle Perl Harbura priključio se vojsci SAD i služio je kao ataše u Severnoj Africi i Francuskoj. Rat je završio u činu kapetana.

Pristupio je Čejs Nešneal banci 1646, a već 1952. je postao potpresednik Ujedinjene Čejs Mehetn banke. Bio je specijalizovan za međunarodno bankarstvo. Do 1969. je posao predsednik banke i penzionisao se 1981. godine.

Čejs Menhetn odavno se veže uz ime porodice Rokefeler, iako ta porodica nikad nije u vlasništvu imala više od pet odsto njenih akcija. Ali, Dejvid Rokefeler nije bio samo običan šef te banke. Zbog njega su je u 70-im godinama 20. veka prozvali i "Davidova banka", a tad je ista banka raširila svoje delovanje i na međunarodnom nivou.

Sledeći nasleđe svog dede bavio se filantropijom pogotvo u obalstima medicine, nauke i obrazovanja. Takođe je pomagao i kulturu a bio je član obroraMuzeja moderne umetnosti u njjorku

2008. dao je 100 miliona dolara Harvard univerzitetu, što je najveća donacija do tada.

POGLEDAJTE 10 ČINJENICA O ROKFELERU, POSLEDNJA ĆE VAS ZAPANJITI:

(EKV)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...