HOROR PREKOMERNOG RAZVOJA: Evo zašto ulicama Azije hoda sve više ŽIVIH MRTVACA!
Foto: Reuters

NEIZDRŽIVO

HOROR PREKOMERNOG RAZVOJA: Evo zašto ulicama Azije hoda sve više ŽIVIH MRTVACA!

Planeta -

Zaposleni u Aziji imaju više problema sa spavanjem nego njihove kolege u ostalim zemljama, ali osim što utiče na zdravlje, insomnija ubija i kreativnost i radni učinak.

U najvećim gradovima Japana, Kine i drugih azijskih zemalja, gde god da se okrenete videćete ljude kako spavaju na javnim mestima – u vozovima u metrou, parkovima, pa čak i u restoranima. Udobne stolice u Starbaksu su, recimo, jedno od najtraženijih mesta u vreme ručka, piše Newsweek.rs. Studije pokazju da zaposleni u Aziji mnogo više pate od nedostatka sna nego oni na Zapadu. Oko polovine stalno zaposlenih u azijskim gradovima kaže da ne spava dovoljno, a problem se pogoršava iz godine u godinu. U Japanu fenomen umornog kancelarijskog službenika koji jedva drži otvorene oči ima i posebno ime: inemuri, odnosno "spava dok je prisutan". Insomnija ne samo da ugrožava zdravlje ljudi, već i njihovu kreativnost i radni učinak. Stručnjaci kažu da nespavanje negativno utiče na raspoloženje, sposobnost fokusiranja, emocionalnu inteligenciju i obavljanje složenijih mentalnih zadataka. Kada preskoče san, ljuti otupe i postaju "živi mrtvaci" sa crnim kesama ispod očiju. Nije baš prednost, ako želite da budete oštra i kreativna osoba koja donosi odluke.

Mnogi eksperimenti su pokazali da kognitivne funkcije opadaju usled gubitka noćnog sna i onog kojim se on nadoknađuje. "Drugim rečima, manjak sna, bilo da je u pitanju nekoliko sati tokom jedne noći ili čitava noć, samo će imati za ishod slabiji učinak tokom sledećeg dana", objasnio je profesor Majkl Či, direktor Centra za kognitivnu neuronauku iz Singapura. "Gledajte na to kao na 'skrivene troškove'", dodaje ironično Či. U samoj Kini, 40% ljudi kaže da loše spava, a čak 70% dece pati od manjka sna. U beloj knjizi japanske vlade zapisano je da gotovo polovina stalno zaposlnih u zemlji tvrdi da ne spava dovoljno, a kao razlog navode prekovremeni rad. Dr Ester Juet Jing Lau, asistent na odseku za psihologiju Univerzuiteta u Hong Kongu, kaže da neadekvatan san utiče i na kvalitet rada. "Taj fenomen je čest u svim gradovima gde se brzo živi, ali je situacija u Aziji neverovatna. Industrijalizacija i takmičarski duh koji je ukorenjen u mnogim azijskim kulturama krivci su za nesanicu u najrazvijenijim gradovima. Najveći problem je što većina vlada nije svesna šta se dešava", kaže ona. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:U PODZEMLJU PARIZA: Ovo su mračne tajne jedne od najposećenijih atrakcija "grada svetlosti" (FOTO)REVOLUCIJA U INDUSTRIJI ČELIKA: Ideja stara 150 godina prepolovila troškove proizvodnje, ali...NEWSWEEK PREDSTAVLJA 45. godina "Kuma" (I deo): Kako su Marlon Brando i Frensis Ford Kopola napravili remek-delo (FOTO)STRATEŠKO SRCE JUŽNOG KINESKOG MORA: Ovo je baza koja krije nuklearnu silu Kine! (FOTO)ISKORAK U DVORIŠTE: Rusija ima još veoma malo vremena da pretekne SAD u trci za Kubu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track