BIVŠI FRANCUSKI PREMIJER ŠOKIRAO: Zapad je oteo Kosovo Srbiji!
Foto: AP

Fransoa Fijon tvrdi

BIVŠI FRANCUSKI PREMIJER ŠOKIRAO: Zapad je oteo Kosovo Srbiji!

Planeta -

Kritikujemo Rusiju zbog Krima, a i sami smo menjali granice na Kosovu jer mislimo da nam je sve dozvoljeno, rekao Fransoa Fijon, kandidat za predsednika

PARIZ - Kosovo je postalo bitna stavka na francuskim predsedničkim izborima, a bivši francuski premijer Fransoa Fijon je priznao da je Zapad oduzeo Kosovo Srbiji i šokirao tamošnju javnost.On je to izjavio tokom televizijske debate predsedničkih kandidata, a zanimljivo je da se Kosovom nedavno bavila i kandidatkinja Narodnog fronta Marin le Pen.Zavođenje redaFijon se ove teme dotakao nakon što je upitan o pripajanju Krima Rusiji.- Mi smo sami crtali granice, menjali ih. Između ostalog, primer je Kosovo. Mi mislimo da ako smo zapadnjaci, sve nam je dozvoljeno - možemo ući u Irak, možemo zavoditi red u bilo kom delu sveta... Postoji osnovni princip: narod ima pravo da sam bira svoju sudbinu. Postoje i granice koje su uspostavljene na način koji je nedopustiv za narod - rekao je Fijon.

Njegova izjava je šokirala javnost u Francuskoj, pa su ga mnogi kritikovali kao ulizicu Vladimira Putina, ali ove tvrdnje su posebno zanimljive ako se ima u vidu da je upravo Fijon bio premijer Francuske kada su prištinske vlasti jednostrano i uz podršku zapadnih sila proglasile nezavisnost 2008. godine.Važna temaInače, ovo nije prvi put da predsednički kandidati u Francuskoj pominju Kosovo. Tako je Marin le Pen izjavila da će poništiti priznavanje nezavisnosti Kosova kada postane predsednik Francuske. Ona je na predizbornom skupu u Parizu istakla je da je Kosovo „sveta srpska i hrišćanska zemlja koja je poslednja brana stvaranju nove Islamske države u Evropi“.- Prema Srbima je načinjena ogromna nepravda devedesetih i Evropa je dužna da tu nepravdu ispravi - izjavila je Le Penova.

Aleksandar PavićPREKRETNICAKada bi Francuska povukla priznanje, došlo bi do prekretnice, jer bi to uticalo na manje države koje su Kosovo priznale pod pritiskom, rekao je politikolog Aleksandar Pavić za Sputnjik.- Najvažnije je to što bi Francuska javno obrazložila poništenje priznanja, a njihov stav ne bi mogao da bude ignorisan - rekao je on.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track