SEKS, ALKOHOL I KAMPANJA : Evo gde je i kako nastao izraz "lobista" (FOTO)
Foto: AP

REZERVISANO ZA ELITU, ALI...

SEKS, ALKOHOL I KAMPANJA : Evo gde je i kako nastao izraz "lobista" (FOTO)

Planeta -

Kroz ovo zdanje visoko 12 spratova, tokom 115 godina prošle su brojne istorijske ličnosti i gotovo svi predsednici SAD

Willard Hotel (Vilard) nalazi se prekoputa južnog travnjaka Bele kuće. Zbog svoje lokacije, oduvek je privlačio znamenite goste, pa su se među njegovim posetiocima našli i Abraham Linkoln, Mark Tven, Volt Vitmen i Čarls Dikens.U knjizi “Lincoln’s Boys” autor Džošua Zeic piše kako je tokom šezdesetih godina 19. veka "Vilard bio moderno čudo, sa 150 gostinjskih soba, salom za predavanje i sastanke, velikim barom i salom za ručavanje gde je na stotine ljudi dnevno punilo svoje stomake ribom, ostrigama, srnetinom i dobrim šampanjcem". Pre naprasne popularnosti noćnog života Vašingtona poslednjih godina, Vilard je predstavljao centralno mesto političke klase koja je menjala i drmala svet.

Hotel Vilard u Vašingtonu; Izvor: Wikipedia Creative Commons
Hotel Vilard u Vašingtonu; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Pre nego što se preselio u Belu kuću, Linkoln je u Vilardu sa svojim privatnim detektivima ispitivao teren ne bi li "nanjušio" bilo kakve namere za njegovo ubistvo.Tokom administracije predsednika Granta, priča kruži da je predsednik toliko vremena provodio u ispijanju brendija u lobiju hotela da su oni koji su mu tražili usluge počeli da ga tamo opsedaju ne bi li stupili sa njim u kontakt i tako popularizovali izraz "lobisti" u Sjedinjenim Državama.

Foto: Hotel Vilard u Vašingtonu; Autor: AP
Foto: Hotel Vilard u Vašingtonu; Autor: AP

Prvobitni hotel sagrađen je 1816. godine i predstavljao je povezan spoj kuća. Današnje zdanje od 12 spratova izgrađeno je 1902. godine i predstavlja najraniji neboder u Vašingtonu sa čeličnim okvirom sagrađenim po uzoru na one iz Čikaga i Njujorka.Zdanje je 1922. godine zahvatio požar, ali zahvaljujući čeličnom skeletu zgrade nije izgoreo do temelja, pa je šteta uspešno sanirana. Četrdeset godina kasnije, Martin Luter King Mlađi je u jednoj od soba završio svoj čuveni govor ("Ja imam san") koji je održao u obližnjem Linkoln memorijalu.Naredne dve decenije, Vilard je zapušten i zatvoren. Renoviran je 1980. godine kad je povratio svoju pređašnju slavu. Lobi i bar su otvoreni za posetioce.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:REPUBLIKANCI PISALI TRAMPU: Zaustavite Soroša, on je taj koji pravi HAOS U SVETU!KARL BILT: Postotomanske frakcije su izvor regionalne i globalne nestabilnosti, od Bosne do IrakaISPOVEST BOSANSKOG DŽIHADISTE: Bacili su me iz Gvantanama u BiH bez papira i novca, imao sam samo majicuNOVA GENERACIJA TERORISTA: Šta žele grčki anarhisti koji šalju pisma bombe evropskim zvaničnicimaHLADNI RAT ŠIITA I SUNITA: Zašto su Iran i Saudijska Arabija agresivniji nego ikad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja