ON JE POSLEDNJI VIDEO MRTVOG HITLERA: U bunker je stigao poziv, a onda je Firer otišao u sobu
Foto: Printscreen/Twitter

Sećanja telohranitelja nacističkog vođe

ON JE POSLEDNJI VIDEO MRTVOG HITLERA: U bunker je stigao poziv, a onda je Firer otišao u sobu

Planeta -

Rohus Miš je bio poslednji Hitlerov telohranitelj, a ujedno i prva osoba koja je videla mrtvo telo nacističkog vođe. Iako je Miš umro još 2013. godine, njegova sećanja poslednjih dana su ponovo aktuelna pošto je knjiga o njegovom životu prevedena na engleski i u njoj Miš opisuje poslednje trenutke života nacističkog vođe.

Tako Miš piše da je Hitler u svojim poslednjim trenucima sve nemačke vojnike oslobodio zakletve o lojalnosti, a pre nego što se ubio, zatražio je da mu telo bude kremirano, piše Gardijan.

Tog 30. aprila 1945. godine jedan telefonski poziv je stigao kao potvrda da je sve gotovo. S druge strane žice bio je general Vilhelm Kajtel koji je javio da nemačke snage nisu uspele razbiti sovetski obruč u Berlinu. To je značilo da je poraz nemačkih snaga neminovan.

"Malo posle toga Miš je čuo kako Hitler tiho razgovara s Martinom Bormanom. Pogledao je i video Hitlera kako odlazi u svoje odaje. Za njim je ušla Eva Braun", piše Martin Mace, urednik knjige o Mišovim sećanjima.

Miš je, kako će otkriti godinama kasnije, video Ota Gunšera, Hitlerovog bliskog saradnika, koji je zatvorio vrata za nedavno venčanim parom. Rekao je da Firer ne želi da ga iko uznemirava.

"Hitler se rukovao s Ginšerom i rekao da su svi vojnici razrešeni zakletve vernosti. Još je ranije rekao da ne želi da njegovo telo bude javno zlostavljano kao Musolinijevo, već da bude spaljeno. Svi u bunkeru su nervozno čekali. Vrata su se otvorila i Miš je pogledao unutra. Pogled mu je prvo pao na Evu. Ona je je sedela s glavom naslonjenom prema Hitleru. Cipele su joj bile ispod kauča. Kraj nje je bio mrtvi Hitler. Oči su mu bile otvorene, a glava padala prema napred", seća se Miš u knjizi.

Miša je kasnije zarobila Crvena armija i u njihovim logorima je proveo osam godina. O Hitleru nije puno govorio. Za njega je, kako će reći, bio dobar šef. Miš je umro kao poslednji Hitlerov telohranitelj u decembru 2008. godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 23 03: Evo na koliko godina robije je osuđen muž Marije Ferizović

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track