Najnovije vesti

(VIDEO) AMERIKA PRAVI SUPER TOP: Ne treba mu ni barut, ni eksploziv
Foto: Profimedia

Čudo tehnike

(VIDEO) AMERIKA PRAVI SUPER TOP: Ne treba mu ni barut, ni eksploziv

Planeta

Pentagon proširuje razvoj inovativnog elektromagnetnog "supertopa" dugog dometa, kojem ne treba barut niti tradicionalni eksploziv. Iako je prvobitno dizajniran za američku mornaricu, zvaničnici Pentagona su dovoljno impresionirani prototipima da testiraju scenario upotrebe u američkoj vojsci.

Američka mornarica nedavno je objavila svoje najnovije testove takozvanog "lansera elektromagnetnih hiperbrzih projektila", futurističko elektromagnetno oružje koje može da ispaljuje projektile brzinom sedam puta većom od brzine zvuka: otprilike 7.200 km/č.

Trenutno ovaj "supertop" može da pogodi metu na udaljenosti od 177 kilometara, navode američki naučnici. Top sa "tehnologijom Ratova zvezda", tehnologijom hiperbrzih projektila, ne koristi barut, već kinetičke energetske impulse. Projektili mogu da pogode sa takvom silinom da im nije potrebno da budu napunjeni eksplozivom.

Zvaničnici Pentagona su toliko impresionirani njegovim razvojem da je Ministarstvo odbrane najavilo da će projekat biti proširen da bi se razmotrile i druge metode montaže oružja, kako bi se povećale opcije za primenu u vojsci.

Jedna od metoda koja se pominje su haubice — artiljerija sa kratkim cevima koju koristi američka vojska.Očekuje se da će pucanje hiperbrog topa iz haubica povećati svoj borbeni obim na ciljanje neprijateljskih zgrada, koncentraciju snaga, sisteme oružja, avione i dronove, bunkere i potencijalno čak dolazeće rakete i artiljerijske hice.

Jedna od upotrebe koju je navela američka mornarica predstavlja naoružavanje Zajedničkih brzih brodova, razarača i krstarica američke flote. Na okeanu bi ovaj top mogao da se koristi za uništavanje ciljeva koji se nalaze iza horizonta mnogo brže od postojećih oružja dugog dometa, saopštili su zvaničnici mornarice. Međutim Pentagon nije naveo kada će ova tehnologija biti spremna za operativnu upotrebu u bilo kom ogranku američke vojske.

(Sputnjik Srbija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 24.03.2017

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...