(VIDEO) POČINJE NAJVAŽNIJA BITKA ZA SIRIJU: Najavljeno epsko osvajanje prestonice Islamske države
Foto: AP

Da li je kraj ludilu?

(VIDEO) POČINJE NAJVAŽNIJA BITKA ZA SIRIJU: Najavljeno epsko osvajanje prestonice Islamske države

Planeta -

Bitka za preuzimanje glavnog uporišta Islamske države u Siriji, Rake, započeće za samo nekoliko dana, rekao je danas francuski ministar obrane, piše CNN.

"Francuska je uvek govorila da je Raka glavni cilj", rekao je za francusku televiziju ministar obrane Žan-Iv Le Drijan."Danas možemo reći da je Raka opkoljena i da će bitka za taj grad započeti u nadolazećim danima. Biće to vrlo teška bitka, a od velike važnosti", dodao je.

Grad Raka bio je prvi veliki grad kog je Islamska država zauzela, a do početka 2014. su imali potpunu kontrolu nad Rakom, koja je sada operativno sedište te ekstremističke grupe.

Raka je sada u velikoj meri opkoljena i njeni glavni putevi snabdevanja su odsečeni. Kurdske i arapske snage koje podržava SAD istiskuju ID sa severa, dok ih trupe sirijske vlade, koje podupire Rusija, pokušavaju isterati sa zapada.

Koalicija predvođena SAD-om takođe je sprovodila vazdušne napade na ovaj grad. Francuska je jedna od 68 zemalja partnera u globalnoj koaliciji protiv ID.

Ranije ove nedelje je u vazdušnom napadu pogođena jedna škola u gradu al-Mansoura, zapadno od Rake. Aktivisti i državni mediji javljaju da je pritom ubijeno nekoliko desetina ljudi. Izbeglice koje su pobegle od borbi u Palmiri u toj su školi potražile zaklon.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track