Najnovije vesti

UBIJEN VOĐA AL KAIDE! Matis: Teroristi koji skrnave islam neće proći nekažnjeno!
Foto: Reuters 1 Dec 2015

Odgovoran za brojne napade

UBIJEN VOĐA AL KAIDE! Matis: Teroristi koji skrnave islam neće proći nekažnjeno!

Planeta

Istaknuti vođa Al Kaide Kari Jasin, koji se smatra odgovornim za više terorističkih napada ubijen je u napadu američkog drona u Avganistanu, saopštio je sinoć Pentagon.

Pentagon je naveo da je Kari Jasin ubijen u napadu američkog drona 19. marta u provinciji Paktika, na istoku Avganistana - koja graniči s Pakistanom.

 

Kari Jasin, poreklom Pakistanac iz jugozapadne provincije Balučistan, smatra se odgovornim za brojne napade počinjene u Pakistanu. On je optužen da je organizovao napad 20. septembra 2008. na hotel Meriot u Islamabadu u kome su ubijene desetine ljudi, među kojima i dva američka vojnika.

 

 

Njemu se pripisuje i da je odgovoran za napad 2009. na autobus koji je prevozio tim igrača kriketa iz Šri Lanke u Lahor, na istoku Pakistana u kome je ubijeno pet pakistanskih policajaca i dvoje civila a šest članova kriket tima je povređeno.

 

"Smrt Kari Jasina je dokaz je da teroristi koji skrnave islam i namerno napadaju nedužne ljude ne mogu izbeći pravdi", rekao je američki ministar odbrane Džim Matis u saopštenju.

 

 

Ubistvo Jasina u istočnom Avganistanu potkrepljuje pakistanske tvrdnje da su ekstremisti, njihovi neprijatelji, našli utočište u toj zemlji. Avganistan i Pakistan uzajamno se optužuju da pružaju utočište njihovim neprijateljima.

 

Odnosi su se pogoršali početkom ove godine posle niza napada u Pakistanu u kojima je ubijeno 125 ljudi što je navelo Islambad da zatvori granicu s Avganistanom više od mesec dana. Pakistan je danas objavio da podiže ogradu na nekim delovima granice s Avganistanom.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...