OVAJ ČOVEK JE LUDO HRABAR Navaljni jedini sme da izađe na crtu Vladimiru Putinu!
Foto: Profimedia

RUSKA DEMOKRATIJA

OVAJ ČOVEK JE LUDO HRABAR Navaljni jedini sme da izađe na crtu Vladimiru Putinu!

Planeta -

Biti vođa ruske opozicije je zanimanje opasno po život u poslednjih 17 godina, od dolaska Vladimira Putina na vlast!

Ovu neslavu titulu trenutno nosi Aleksej Navaljni, koji je u ponedeljak osuđen na 15 dana zatvora i novčanu kaznu od 20.000 rubalja (oko 340 evra) zbog toga što se drznuo da pozove na proteste nakon izveštaja da je ruski premijer Dmitrij Medvedev korumpiran i da poseduje vile, jahte i vinograde vredne na milijarde rubalja.

Problemi sa režimom za Navaljnog su počeli kada je prošle godine najavio da će se kandidovati za predsednika Rusije na izborima koji će biti održani 2018. Iako Putin još nije potvrdio da će se kandidovati za četvrti mandat, Navaljni je izjavio da su na izborima neophodni "sukob ideja i realan izbor".

Vladimir Putin, foto: Reuters
Vladimir Putin, foto: Reuters

S obzirom na to da su izbori još daleko i sama kandidatura Navaljnog je upitna jer su sve glasnije spekulacije da mu sudske vlasti neće dozvoliti da se kandiduje zbog ranijih osuda za nepoštovanje vlasti. Iz ovoga se vidi da je opozicija u Rusiji skoro pa imaginarna, tj. da formalno postoji ali da je njen zahvaljujući represiji vrlo ograničen.

Navaljni je počeo da se probija u ruskoj politici 2008. kada je počeo da vodi blog o korupciji u velikim državnim kompanijama. On je imao sjajnu taktiku. Kupovao je male količine akcija u naftnim kompanijama, banakama i drugim profitabilnim preduzećima, pa se onda raspitivao za rupe u zakonu kako bi obezbedio što veću finansijku zaradu.

Aleksej Navalni, foto: Profimedia
Aleksej Navalni, foto: Profimedia

Svoja iskustva je delio sa građanima preko društveih mreža, zbog čega su mladi većina njegovih pristalica. Oštar jezik, odsustvo milosti prema establišmentu i Vladimiru Putinu, njegova su glavna karakteristika. Vrlo brzo se Navaljni našao visoko na listi najžešćih kritičara vladajuće Jedinstvene Rusije.

Na parlaentarnim izborima 2011. Navaljni se nije kandidovao već je pozivao pristlalice da glasaju za bilo koga osim za vladajuću partiju, koju je nazivao strankom "prevaranata i lopova".Jedinstvena Rusija je pobedila na izborima ali sa daleko manjom podrškom nego što se očekivalo, a optužbe o krađi na izborima dovele su do nezamislivog - u Moskvi i drugim većim gradovima održano je više protesta građana zbog neregularnosti.

Navaljni je 5. decembra, prvog dana protesta uhapšen i osuđen na 15 dana robije. Njegov vatreni govor od pred 120.000 ljudi u centru Moskve se još prepričava. Vladimir Putin je lako pobedio na izborima i dobio drugi mandat, a protiv Navaljnog su sve češće vođeni procesi. U Kirovu je 2013. osuđen na pet godina robije zbog navodne pronevere.

Dobio 15 dana zatvora, foto: Profimedia
Dobio 15 dana zatvora, foto: Profimedia

Neočekivano, pušten je na slobodu i učestvovao je u kampanji na izborima za gradonačelnika Moskve na kojoj je osvojio sjajnih 27 odsto glasova. Njegov rezultat je bio odličan imajući u vidu da nije imao pristup državnm medijima i da je veći deo kampanje vodio preko interneta.

Presuda za pronevru je oborena na Ustavnom sudu, a posle odluke Evropskog suda za ljudska prava da nije imao fer suđenje.

Navaljnog su često poredili sa tajkunom Mihailom Hodorkovskim, nekada najbogatijim Rusom, koji je proveo deceniju u zatvoru pošto je pao u nemilost predsednika Putina. Za razliku od Hodorkovskog koji je uspeo da se domogne Švajcarske, on je ostao rešen da se iz domovine bori protiv sistema.

"Jedini način da se pobedi korupcija u Rusiji jeste taj da se korumpiranim oligarsima zabrani da putuju po svetu i da im se ne daju vize. Kremlj i vlastodršci su isisali novac kao krv građana. Kako drugačije objasniti to da pola procenta stanovništva u zemlji poseduje preko 85 odsto nacionalnog bogatstva", rekao je Navaljni.

Pored režima opozicija u Rusiji ima još jednog snažnog protivnika - nacionaliste! Oni su dobili na snazi posle izbijanja krize u Ukrajini i pripajanja Krima, posle referenduma.

Lider opozicije

Lična karta

Ime i prezime: Aleksej Novlani

Datumi mesto rođenja: 4. jun 1976. u Batjunu, Mosovski region

Obrazovanje: Diplomirao pravo u Moskvi 1998.

Bračni status: Oženjen, dvoje dece

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track