SUMNJIVE SMRTI PUTINOVIH NEPRIJATELJA: Dugačak spisak stradalih protivnika lidera Rusije!
Foto: AP 8 Dec

Misterija

SUMNJIVE SMRTI PUTINOVIH NEPRIJATELJA: Dugačak spisak stradalih protivnika lidera Rusije!

Planeta -

Većna protivnika Vladimira Putina, predsednika Rusije, preminula je pod sumnjivim okolnostima u poslednjih desetak godina.

Spisak je poduži, a serija likvidacija i umiranja, započeta pre više od jedne decenije, nastavljena je i u ovoj godini.

Denis Voronenkov (2017)

Detalj s venčanja: Denis Vorosenkov i Marija Maksakova, foto: Profimedia
Detalj s venčanja: Denis Vorosenkov i Marija Maksakova, foto: Profimedia

Bivši poslanik u Dumi je ubijen prošle nedelje usred dana ispred hotela u Kijevu u Ukrajini. Pre nego što je pobegao iz Rusije žalio se da mu prete smrću iz najbližeg okruženja predsednika Putina, a sve zbog toga što je pomagao ukrajinskim vlastima da izgrade slučaj o veleizdaji bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, koji je imao podršku zvanične Moskve.

Predsednik Ukraine Petro Porošenko je posle zločina rekao da je "ubistvo čin državnog terorizma Rusije" dok je druga strana optužila ukrajinske nacionalista za zločin.Ubica koji je usmrtio nekadašnjeg ruskog poslanika ispred hotela u Kijevu, umro je u bolnici nakon što ga je ranio Voronenkov telohranitelj.

Boris Nemcov je bio zvezda političkog života post-sovjetske Rusije kao vođa mladih reformatora. Dogurao je do zamenika premijera i bio je viđen kao novi predsednik, ali je Vladimir Putin 2000. izabran da nasledi Borisa Jeljcina u Kremlju.

Nemcov je podržao Putina javno ali se ubrzo našao na margini političkog života. Vodio je ulične proteste posle parlamentarnih izbora 2011. Hapšen je više puta. Ubijen je nedaleko od Kremlja u febuaru 2015. kada mu je napadač prišao u i leđa mu ispalio nekoliko metaka dok se vraćao sa mitinga na kome je pozvao javnost da ne podrži rusku intervenciju u Ukrajini. Putin je lično preuzeo rukovođenje istragom ali ubica nikada nije pronađen.

Boris Berezovski se obogatio u eri Borisa Jeljcina krajem 90-ih gdina. Veruje se da je on bio jedan od najbližih Putinovih saradnika i ljudi od poverenja koji je bio zadužen da se u medijima stvori negativna slika o Borisu Nemcovu.

Međutim, Berezovski se ubrzo našao u nemilosti novog šefa Kremlja i otišao je u dobrovoljni egzil u Veliku Britaniju odakle je krenuo u rat za svrgavanje Putina. Berezovski je optuživao Putina da je lično naredio likvidaciju Aleksandra Litvinjenka, bivšeg agenta KGB, koji je otrovan radioaktivnim polonijumom u Londonu 2009.

Sam Berezovski je pronađen mrtav sa omčom oko vrata u svom zaključanom kupatilu u vili u Londonu. Iako se govorilo da je u pitanju samoubistvo zvaničan uzrok smrti nikada nije saopšten.

Ana Politkovskaja, ugledni novinar Novaya Gazeta , autor je knjige "Putinova Rusija", kojom je optužila predsednika da zemlju pretvara u policijsku državu. Politkovska je redovno pisala o kršenju ljudskih prava u Čečeniji i bila je vrlo popularna u Moskvi i na zapadu.

Ubijena je u liftu zgrade u kojoj je živela. Za njeno ubistvo su optužena petorica muškaraca, Čečena. Na sudu je utvrđeno da su unajamljeni za 150.000 dolara. Naručilac ubistva nikada nije otkriven. Putin je u više navrata demantovao da zvanični državni organi imaju bilo kakve veze saovim zločinom navodeći da je njena smrt nanela više štete Rusiji i Čečeniji nego njene aktivnosti za života.

Smrt Aleksandra Litvinjenka bivšeg agenta KGB i kolege ruskog predsednika Putina uzdrmala je odnose Velike Britanije i Rusije, koji do dan danas nisu popravljeni. Litvinjenko je otrovan radioaktivnim polonijumom koji mu je sipan u čaj.

Britanska istraga je utvrdila da su ga otrovlai ruski agenti Anderj Lugovoj i Dmitrij Kovtun koji su izvršavali naređenje odobreno lično od Putina. Rusija je odbila da izruči osumnjičene, a Lugovoj je 2015. nagrađen ordenom za službu domovini.

Litvinjenko je posle napuštanja KGB javno kritikovao Putina koga je dovodio u vezu sa ubistvom novinarke Ane Politkovske preko potčinjenih bezbednosnih struktura u Čečeniji, gde je Putin vodio dva rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja