ZAKLALI OVCU ISPRED AUŠVICA A SADA OTKRILI RAZLOG: Preti im kazna za oktutnost prema životinjama
Foto: Tviter/jack Mandel

Nečuveno

ZAKLALI OVCU ISPRED AUŠVICA A SADA OTKRILI RAZLOG: Preti im kazna za oktutnost prema životinjama

Planeta -

Grupa od 11 mladih koji su prošle sedmice prvo ubili ovcu a zatim se skinuli goli i pokušali da se prikuju lancima za kapiju nekadašnjeg nacističkog logora Aušvic na jugu Poljske učinili su to kao odlučni protest protiv ratova, navodi se u saopštenju koje su danas poslali redakciji lista Gazeta Viborča.

"Bivši nemački logor smrti Aušvic Birkenau je mesto šokantnog Holokausta, uznemirujućeg ubijanja ljudi, simbol tragedija koja nema prava da se ponovi. Dopuštajući ratne sukobe čovečanstvo podsvesno pokušava da otvori Pandorinu kutiju i dovede svet do sledeće klanice i masovnog terora. Dužni smo da učinimo sve što je u našoj moći da ne dopustimo rat, ne prouzorkujemo po koji put da se proliva krva", stoji u saopštenju.

Tih 11 mladih od 20 do 27 godine Poljaci, Belorusi i Nemac, četiri devojke i sedam muškaraca svoj bizarni protest ispred glavnog ulaza u najveće stratište Jevreja snimali su dronom, nakon hapšenja optuženi su za skrnavljenje memorijalnog kompleksa a Belorus koji je ubio jagnje i za okrutnost prema životinji za šta njemu prete dodatno dve godine zatvora.

Ni svi učesnici kontroverznog hepeninga nisu znali da će tu biti zaklana ovca jer su navodno organizatori želeli da demonstriraju strah i šok kada nevino biće, jagnje, simbol u ovom slučaju svih žrtava rata nepovratno gubi život.

"Hepening nije imao za cilj da da publicitet njegovim učesnicima već isključivo da natera ljude na razmišljanje kakav košmar predstavlja rat", saopštila je danas grupa koje je parafrazirajući cinični nacistički napis na nemačkom sa kapije Aušvica "Rad oslobađa" sebe nazvala Ljubav oslobađa (Love macht frei).Trenutak kada su ubijali jagnje registrovala je 24. marta kamera na ulazu u Državni muzej bivšeg nacističkog logora Aušvic Birkenau i na mesto je pohitala straža koja nije uspela da spreči da se skinu goli ali ih je zaustavila u pokušaju da se vežu za kapiju i predala policiji.

"Korišćenja simbolike Aušvica za bilo kakve manifestacije ili hepeninge je kažnjivo i izaziva gađenje. To udara na sećanje na sve žrtve nemačkog nacističkog koncentracionog logora Aušvic i holokausta", saopštio je odmah nakon izgreda Muzej logora u Aušvicu.U logoru Aušvic proširenom u kompleks Aušvic Birkenau, najvećem koji su Hitlerovi Nemci podigli u okupiranoj Poljskoj, stradalo je tokom Drugog svetskog rata najmanje 1,1 miliona ljudi, mahom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih evropskih naroda.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti Kurir TV 29.03.2017: Koliko je automobila prodato na Sajmu za samo 2 dana

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track