(VIDEO) HAVAJI I DALJE KOČE PREDSEDNIKA: Federalni sudija produžio blokadu Trampove zabrane
Foto: Reuters

Opstrukcija

(VIDEO) HAVAJI I DALJE KOČE PREDSEDNIKA: Federalni sudija produžio blokadu Trampove zabrane

Planeta -

HONOLULU - Federalni sudija na Havajima produžio je u sredu na neodređeno vreme važnost sudskog naloga kojim je blokirana nova zabrana ulaska u SAD za državljane šest pretežno muslimanskih zemalja koju je uveo američki predsednik Donald Tramp.

Američki sudija Derik Votson preinačio je prethodnu privremenu ograničavajuću odluku u preliminarni sudski nalog po tužbi koju je podnela država Havaji osporivši Trampovu direktivu o zabrani ulaska kao neustavnu versku diskriminaciju.

Tramp je, inače, potpisao novu zabranu 6. marta u pokušaju da prevaziđe pravne probleme na koje je naišla njegova izvršna naredba koju je uveo u januaru, a koja je izazvala haos na aerodromima i masovne proteste pre nego što je sudija u Vašingtonu zaustavio njenu primenu u februaru.

Tramp ističe da je zabrana putovanja nužna za nacionalnu bezbednost, dok Havaji i druge američke države koje se protive toj zabrani tvrde da su motivi za njeno uvođenje zasnovani na religiji i Trampovom predizbornom obećanju o "potpunom zaustavljanju ulaska muslimana u SAD".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja