ANGELINA NASLEDNICA: Merkelova neće vladati doveka, a stranka joj je već našla ZAMENU
Foto: AP 30.03.2017.

Mala Muti

ANGELINA NASLEDNICA: Merkelova neće vladati doveka, a stranka joj je već našla ZAMENU

Planeta -

Dan nakon izbora u maloj nemačkoj pokrajini Sar mediji pišu kako "efekat Šulc" u odnosu na početnu euforiju opada, s obzirom da je poverenje glasača ubedljivo pripalo demohrišćanima Angele Merkel. Njih u pokrajini Sar predvodi "mala Angela", talentovana Anegret Kramp-Karenbauer kojoj mnogi već danas predviđaju da će naslediti aktuelnu kancelarku.

Demohrišćani (CDU) su pobedili s gotovo 41% glasova, odnosno s pet posto više nego 2012. nakon kojih se sastavila velika koalicija sa SPD-om. Levica (Linke) je izgubila tri posto osvojivši 12,9% glasova.

CDU je u lokalnom parlamentu, koji broji 51 mesto, osvojila 24 mandata koliko zajedno imaju SPD i Linke. Ipak, CDU će ponovo morati u koaliciju sa SPD-om, jer zasigurno neće sastaviti vladu s krajnje desničarskom Alternativom za Nemačku (AfD) koja je dobila 6,2%.

Glavno pitanje je: ko je zaslužan za pobedu CDU-a, Angela Merkel ili Anegret Kramp-Karenbauer.

Očigledno su birači nagradili dosadašnji rad "male Merkel" kojoj mnogi prognoziraju svetlu budućnost, pa čak i da će nakon četiri godine naslediti kancelarku u Bundestagu (gotovo svi nakon pobede u Saru Angelu Merkel vide kao pobednicu izbora 24. septembra ove godine). Može se reći kako je pobeda CDU-a u Saru zapravo pobeda Karenbauerove.

Foto: AP
Foto: AP

Anegret Kramp-Karenbauer rođena je 1962. u gradu Volklingenu na francuskoj granici, a na čelu Sara je od 2011. Prethodno je bila na više ministarskih mesta u lokalnoj vladi, a bila je i šest godina članica Bundestaga. Opisuju je kao konzervativnu katolkinju.

Ko je Anegret Kramp-Karenbauer?

Ako bi za četiri godine postala savezna kancelarka bila bi katolkinja na čelu države s većinskom protestantskom verom. Diplomirala je političke nauke i pravo, a udala se 1984. za Helmuta Karenbauera s kojim ima troje dece.

Zaslužna je i za jačanje kulturnih odnosa s Francuskom, jer je na nacionalnom nivou bila zadužena za odnose sa zemljom s kojom se graniči njena pokrajina. Kao "minikancelarka" pokrajine naglašavala je važnost prekogranične saradnje, a od 2014. izradila je globalnu strategiju saradnje s Francuskom, u čemu je njena pokrajina bila važan most.

Foto: Reuter
Foto: Reuter

U svakom slučaju nemački mediji su složni: mlada i ambiciozna demohrišćanka bi mogla da bude nova Merkel. Ipak, ona o tome ne razmišlja.

"Ne razmišljam o Berlinu. Zanima me samo funkcija premijerke Sara", skromno je istakla nakon trijumfa na pokrajinskim izborima.

(večernji.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 30.03.2017: Zbog čega bi Ukrajina mogla da ostane bez Pesme Evrovizije 2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja