NEMAČKA STIPSA ZA NATO: Mnogo im dva posto od budžeta za Alijansu
Foto: AP

Nije da nemaju

NEMAČKA STIPSA ZA NATO: Mnogo im dva posto od budžeta za Alijansu

Planeta -

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel u petak je rekao da zahtev NATO-a o izdvajanju dva odsto godišnjeg BDP-a članica za odbranu nije "ni dohvatljiv ni poželjan", čime se suprotstavio Vašingtonu koji od evropskih partnera traži da ispune taj uslov.

Sjedinjene Države daju gotovo 70 odsto sredstava u proračun NATO-a, te od svojih saveznika traže da ove godine postignu napredak u postizanju zatraženog postotka od dva odsto. Dosad su to učinile samo četiri članice saveza – Estonija, Grčka, Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Dva odsto bi značilo vojne troškove od oko 70 milijardi evra. Ne znam nijednog nemačkog političara koji bi tvrdio da je to dohvatljivo ili poželjno", rekao je nemački ministar na prvom sastanku NATO-a na kom prisustvuje novi američki državni tajnik Reks Tilerson.

On je ponovio zahteve SAD, pa je istakao da će SAD insistirati na tome na idućem susretu Severnoatlantskog saveza 25. juna na kom će prisustvovati i američki predsednik Donald Tramp.

"Naš cilj treba biti da se na susretu čelnika u junu složimo da će do kraja godine svi saveznici dostići ovaj uslov ili razviti planove koji će jasno pokazati kako će se on ispuniti", rekao je Tilerson.

"Saveznici moraju svojim delovanjem pokazati da dele predanost američke vlade", dodao je američki državni tajnik.

(Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track